Wykonanie
Kolejna propozycja niezwykle szybkiego i smacznego dania w stylu azjatyckim. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki „Niezrównana kuchnia azjatycka”, która jest dosłownie kopalnią pomysłów na błyskawiczny obiad ” w tygodniu”. Przepis w oryginale jest bez
makaronu, jednak dodałam go zamiast standardowego
ryżu. Danie najszybciej można przygotować w woku, jednak głęboka patelnia też zda egzamin.Polecam!Składniki:ok. 250 g
makaronu (u mnie
chiński 3 minutowy)400 g
rumsztyku,pokrojonego w cienkie plastry2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki świeżego,startego
imbiru2 łyżki
oleju arachidowego200 g
groszku śnieżnego, z obciętymi końcówkami1 1/2 łyżeczki
mąki kukurydzanej1/2 szklanki (125 ml)
wywaru wołowego1 łyżeczka
sosu sojowego (dodatkowo)1/4 łyżeczki
oleju sezamowegoPrzygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odstaw na bok.Wymieszaj
sos sojowy z
imbirem i włóż do mieszanki pokrojone
mięso.W woku (lub patelni) rozgrzej
olej arachidowy, rozprowadzając go równomiernie na całej powierzchni. Dodaj
mięso i
groszek śnieżny, smaż na dużym ogniu ok. 2 minuty,lub tak długo,aż
mięso zmieni kolor.Wymieszaj
mąkę kukurydzianą z niewielką ilością
wywaru, po czym wlej do woka wraz z resztą
bulionu , dodatkową porcją
sosu sojowego i
olejem sezamowym.Smaż mieszając, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj ugotowany
makaron,całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj.Smacznego!
Share the post "Smażona
wołowina z
groszkiem śnieżnym z woka"