ßßß Cookit - przepis na Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja niezwykle szybkiego i smacznego dania w stylu azjatyckim. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki „Niezrównana kuchnia azjatycka”, która jest dosłownie kopalnią pomysłów na błyskawiczny obiad ” w tygodniu”. Przepis w oryginale jest bez makaronu, jednak dodałam go zamiast standardowego ryżu. Danie najszybciej można przygotować w woku, jednak głęboka patelnia też zda egzamin.Polecam!
Składniki:
ok. 250 g makaronu (u mnie chiński 3 minutowy)
400 g rumsztyku,pokrojonego w cienkie plastry
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki świeżego,startego imbiru
2 łyżki oleju arachidowego
200 g groszku śnieżnego, z obciętymi końcówkami
1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzanej
1/2 szklanki (125 ml) wywaru wołowego
1 łyżeczka sosu sojowego (dodatkowo)
1/4 łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odstaw na bok.
Wymieszaj sos sojowy z imbirem i włóż do mieszanki pokrojone mięso.
W woku (lub patelni) rozgrzej olej arachidowy, rozprowadzając go równomiernie na całej powierzchni. Dodaj mięso i groszek śnieżny, smaż na dużym ogniu ok. 2 minuty,lub tak długo,aż mięso zmieni kolor.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wywaru, po czym wlej do woka wraz z resztą bulionu , dodatkową porcją sosu sojowego i olejem sezamowym.
Smaż mieszając, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj ugotowany makaron,całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
Share the post "Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka"
Źródło:http://karmelowy.pl/smazona-wolowina-z-groszkiem-snieznym-z-woka