ßßß Cookit - przepis na Chińszczyzna

Chińszczyzna

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś z kuchni orientalnej, którą uwielbiamy, ale nie wiemy czy przyjmie się na naszym blogu, ponieważ, żeby zacząć gotować "po chińsku" trzeba zaopatrzyć się w parę rzeczy. Po pierwsze wok, a po drugie przyprawy.Jest to inwestycja, którą nie każdy będzie chciał zrobić. Ale do rzeczy...
Składniki;
makaron chiński pszeniczny /nie ryżowy/,
mieszanka chińska mrożona,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
2 łyżki oleju sezamowego,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka sambal olek,
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
Wykonanie;
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Rozgrzewamy wok z olejem, wrzucamy warzywa i podsmażamy.Doprawiamy wymienionymi składnikami. Dorzucamy odcedzony makaron i energicznie mieszamy. dodajemy jajko i podsmażamy. Gotowe. Szybko, zdrowo i treściwie.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2014/01/chinszczyzna.html