ßßß Cookit - przepis na Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

nazwa

Wykonanie

W końcu dostałam młodą kapustę!Uwielbiam jej delikatność i czekam na nią cały rok. Dziś proponuję ją w śmietanowo-musztardowym sosie z jabłkami,a mięso do niej jest tylko dodatkiem:)Podałam wszystko z młodymi ziemniaczkami Marii Disslowej .Polecam!
(4 porcje)
Składniki:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 gałązki świeżego tymianku
1 ząbek czosnku,drobno posiekany
4 kotlety ze schabu (ja miałam grube ok.1,5-2 cm)
3 grube plasterki wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę
2 łyżki masła
1/2 główki młodej kapusty posiekanej
1 jabłko,obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka octu z białego wina
1 łyżka musztardy Dijon
3/4 szklanki śmietanki 18%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W płaskim i szerokim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i listkami tymianku. Włóż kotlety,dokładnie obtocz je w marynacie i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Ja zawsze przygotowuję mięso dzień wcześniej wieczorem,dzięki czemu po powrocie z pracy dnia następnego mam zamarynowane.
Na patelnię włóż boczek i smaż na średnim ogniu do jego zarumienienia,ok 4 minut.
Dodaj do patelni masło i kapustę,przykryj i smaż całość,aż kapusta będzie miękka mieszając od czasu do czasu (dosłownie kilka minut). Następnie dodaj jabłko i ocet winny,zamieszaj i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut,aż jabłko będzie miękkie.
Teraz wmieszaj musztardę i śmietankę,gotuj bez przykrycia aż śmietanka zgęstnieje ok. 3 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem,przykryj i odstaw.
Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
Na dużej patelni przystosowanej do piekarnika rozgrzej łyżkę oleju (na dużym ogniu). Wyjmij kotlety z marynaty,zdejmując z nich resztki czosnku i tymianku. Dobrze posól je i popieprz i włóż na patelnię. Smaż je z każdej strony do ładnego zarumienienia (moje ok. 3 minut). Przełóż patelnię do piekarnika i piecz je ok 12 minut przekładając je na drugą stronę w trakcie pieczenia (krócej,jeżeli masz cieńsze kawałki),.Bardzo przydatny jest tutaj termometr kuchenny.jeżeli nie posiadasz patelni przystosowanej do piekarnika,po obsmażeniu kotletów przełóż je do naczynia żaroodpornego i tak zapiekaj
Przełóż kotlety na talerze i podawaj z kapustą i ziemniaczkami.
Smacznego!
Share the post "Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami"
Źródło:http://karmelowy.pl/schab-na-kremowej-mlodej-kapuscie-z-jablkami-2