Wykonanie
W końcu dostałam
młodą kapustę!Uwielbiam jej delikatność i czekam na nią cały rok. Dziś proponuję ją w
śmietanowo-
musztardowym sosie z
jabłkami,a
mięso do niej jest tylko dodatkiem:)Podałam wszystko z młodymi ziemniaczkami
Marii Disslowej .Polecam!(4 porcje)Składniki:1/4 szklanki
oliwy z oliwek4 gałązki świeżego
tymianku1 ząbek
czosnku,drobno posiekany4 kotlety ze
schabu (ja miałam grube ok.1,5-2 cm)3 grube plasterki
wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę2 łyżki
masła1/2 główki
młodej kapusty posiekanej1
jabłko,obrane i pokrojone w kostkę1 łyżeczka
octu z
białego wina1 łyżka
musztardy Dijon3/4 szklanki
śmietanki 18%sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W płaskim i szerokim naczyniu wymieszaj
oliwę z oliwek z
czosnkiem i listkami
tymianku. Włóż kotlety,dokładnie obtocz je w marynacie i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Ja zawsze przygotowuję
mięso dzień wcześniej wieczorem,dzięki
czemu po powrocie z pracy dnia następnego mam zamarynowane.Na patelnię włóż
boczek i smaż na średnim ogniu do jego zarumienienia,ok 4 minut.Dodaj do patelni
masło i
kapustę,przykryj i smaż całość,aż
kapusta będzie miękka mieszając od czasu do czasu (dosłownie kilka minut). Następnie dodaj
jabłko i
ocet winny,zamieszaj i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut,aż
jabłko będzie miękkie.Teraz wmieszaj
musztardę i
śmietankę,gotuj bez przykrycia aż
śmietanka zgęstnieje ok. 3 minut. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem,przykryj i odstaw.Rozgrzej piekarnik do 180 oC.Na dużej patelni przystosowanej do piekarnika rozgrzej łyżkę
oleju (na dużym ogniu). Wyjmij kotlety z marynaty,zdejmując z nich resztki
czosnku i
tymianku. Dobrze
posól je i popieprz i włóż na patelnię. Smaż je z każdej strony do ładnego zarumienienia (moje ok. 3 minut). Przełóż patelnię do piekarnika i piecz je ok 12 minut przekładając je na drugą stronę w trakcie pieczenia (krócej,jeżeli masz cieńsze kawałki),.Bardzo przydatny jest tutaj termometr kuchenny.jeżeli nie posiadasz patelni przystosowanej do piekarnika,po obsmażeniu kotletów przełóż je do naczynia żaroodpornego i tak zapiekajPrzełóż kotlety na talerze i podawaj z
kapustą i ziemniaczkami.Smacznego!

Share the post "
Schab na kremowej
młodej kapuście z
jabłkami"



