ßßß Cookit - przepis na Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem

Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem/Spinach, chicken and goat cheese quesadilla"
Dziś przedstawiam kolejną odsłonę meksykańskiego przysmaku – quesadilli. Tym razem propopnuję nadzienie z kurczaka, szpinaku i koziego sera. To połączenie może wydawać się dosyć osobliwe, jednak zapewniam, że wraz z awokado i dużą ilością sera smakuje wyśmienicie. Polecam!
Scroll down for English
(4 porcje)
Składniki na kurczaka:
2 duże lub 4 małe piersi z kurczaka
sok z 2 cytryn
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
chlust oliwy z oliwek
sól, pieprz
Składniki mix szpinakowo-serowy
1 łyżka oleju rzepakowego
3 ubite szklanki młodego szpinaku, umytego i z grubsza pokrojonego
2 duże ząbki czosnku, posiekane
80 g sera koziego
1/4 szklanki jogurtu greckiego
4 łyżki świeżo startego parmezanu
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz
Dodatki:
4 tortille, gotowe lub własnoręcznie zrobione (23 cm)
2 awokado, pokrojone w plastry
starta mozzarella do posypania (wg. uznania, ja lubię dodawać jej całkiem sporo:))
ulubiony pikantny sos i kwaśna śmietana, do podania
szczypiorek, do posypania
Przygotowanie:
Przygotowanie kurczaka: Włóż piersi z kurczaka do torebki foliowej, wlej do niego sok z cytryny, dodaj czosnek, oliwę z oliwek , sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na 30 minut. Następnie rozgrzej patelnię (najlepiej grillową), usmaż na niej zamarynowanego kurczaka, odstaw na 5 minut i pokrój piersi w paski.
W celu zrobienia masy szpinakowo-serowej, rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej, podsmaż przez chwilę czosnek, po czym dodaj szpinak. Smaż około 3 minut, do „zwiędnięcia” szpinaku.
W miseczce wymieszaj pokrojony w małą kostkę ser kozi, jogurt grecki, szpinak, parmezan i przyprawy.
Przygotowanie quasedilli: Na połówki przygotowanych tortilli wyłóż w równych ilościach masę szpinakowo-serową, na nią kurczaka, awokado i posyp przygotowaną startą mozzarellą. Złóż tortille na pół, przykrywając nadzienie i podsmażaj na patelni grillowej, aż tortilla stanie się chrupiąca a ser wewnątrz się roztopi. Podawaj z kwaśną śmietaną i ulubionym pikantnym sosem, posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
English version
Spinach, chicken and goat cheese quesadilla
(4 servings)
Ingredients for the chicken:
2 large or 4 small chicken breasts
juice from 2 lemons
2 cloves of garlic, pressed
1 glug olive oil
salt, pepper
Ingredients for spinach and goat cheese spread:
1 tbsp canola oil
heaping 3 cups baby spinach, coarsely chopped
2 large cloves fresh garlic, minced
80 g goat cheese
scant 1/4 cup plain Greek yogurt
4 tbsp fresh shredded parmesan cheese
pinch of cayenne pepper
salt and pepper
Extras:
4 tortillas (23 cm)
2 avocados, halved and sliced
mozzarella cheese to sprinkle
hot sauce and sour cream , to serve
chives, to serve
Preparation:
Prepare chicken. Transfer chicken to plastic bag, add the lemon, garlic, olive oil, salt and pepper and marinate for 30 minutes. Meanwhile heat a grill pan. Grill chicken, transfer to a clean surface to rest for 5 minutes. Slice into strips.
Make spinach dip. Heat canola oil in a skillet over medium heat with garlic, stir in the spinach and cook until wilted, about 3 minutes.
Sir together the goat cheese, Greek yogurt, cooked spinach mixture, parmesan cheese, cayenne, salt, and pepper. Mix until combined. Set aside.
Assemble quesadillas. Divide spinach dip, chicken, avocado, and additional cheese between all halves of the tortillas. Heat a large skillet, and cook quesadillas until the outside is crispy and the inside is melty. Serve with additional Greek yogurt, hot sauce, and green chives.
Enjoy!
Share the post "Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem/Spinach, chicken and goat cheese quesadilla"
Źródło:http://karmelowy.pl/quasedilla-z-kurczakiem-szpinakiem-i-kozim-seremspinach-chicken-and-goat-cheese-quasedilla