Wykonanie
Share the post "Quesadilla z
kurczakiem,
szpinakiem i kozim serem/Spinach, chicken and goat cheese quesadilla"Dziś przedstawiam kolejną odsłonę meksykańskiego przysmaku – quesadilli. Tym razem propopnuję nadzienie z
kurczaka,
szpinaku i
koziego sera. To połączenie może wydawać się dosyć osobliwe, jednak zapewniam, że wraz z
awokado i dużą ilością
sera smakuje wyśmienicie. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki na
kurczaka:2 duże lub 4 małe
piersi z kurczakasok z 2
cytryn2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęchlust
oliwy z oliweksól,
pieprzSkładniki mix
szpinakowo-
serowy1 łyżka
oleju rzepakowego3 ubite szklanki młodego
szpinaku, umytego i z grubsza pokrojonego2 duże ząbki
czosnku, posiekane80 g
sera koziego1/4 szklanki
jogurtu greckiego4 łyżki świeżo startego
parmezanuszczypta
pieprzu cayennesól i
pieprzDodatki:4 tortille, gotowe lub własnoręcznie zrobione (23 cm)2
awokado, pokrojone w plastrystarta
mozzarella do posypania (wg. uznania, ja lubię dodawać jej całkiem sporo:))ulubiony pikantny sos i kwaśna
śmietana, do podania
szczypiorek, do posypaniaPrzygotowanie:Przygotowanie
kurczaka: Włóż
piersi z kurczaka do
torebki foliowej, wlej do niego
sok z cytryny, dodaj
czosnek,
oliwę z oliwek ,
sól i
pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na 30 minut. Następnie rozgrzej patelnię (najlepiej grillową), usmaż na niej zamarynowanego
kurczaka, odstaw na 5 minut i pokrój piersi w paski.W celu zrobienia masy
szpinakowo-serowej, rozgrzej na patelni, na średnim ogniu
olej, podsmaż przez chwilę
czosnek, po czym dodaj
szpinak. Smaż około 3 minut, do „zwiędnięcia”
szpinaku.W miseczce wymieszaj pokrojony w małą kostkę
ser kozi,
jogurt grecki,
szpinak,
parmezan i
przyprawy.Przygotowanie quasedilli: Na połówki przygotowanych tortilli wyłóż w równych ilościach masę
szpinakowo-
serową, na nią
kurczaka,
awokado i posyp przygotowaną startą
mozzarellą. Złóż tortille na pół, przykrywając nadzienie i podsmażaj na patelni grillowej, aż tortilla stanie się chrupiąca a
ser wewnątrz się roztopi. Podawaj z kwaśną
śmietaną i ulubionym pikantnym sosem, posypane
szczypiorkiem.Smacznego!

English versionSpinach, chicken and goat cheese quesadilla(4 servings)Ingredients for the chicken:2 large or 4 small chicken breastsjuice from 2 lemons2 cloves of garlic, pressed1 glug
olive oilsalt, pepperIngredients for spinach and goat cheese spread:1 tbsp canola oilheaping 3 cups baby spinach, coarsely chopped2 large cloves fresh garlic, minced80 g goat cheesescant 1/4 cup plain Greek
yogurt4 tbsp fresh shredded
parmesan cheesepinch of
cayenne peppersalt and pepperExtras:4 tortillas (23 cm)2
avocados, halved and sliced
mozzarella cheese to sprinklehot sauce and sour cream , to
servechives, to
servePreparation:Prepare chicken. Transfer chicken to plastic bag, add the lemon, garlic,
olive oil, salt and pepper and marinate for 30 minutes. Meanwhile heat a grill pan. Grill chicken, transfer to a clean surface to rest for 5 minutes. Slice into strips.
Make spinach dip. Heat canola oil in a skillet over medium heat with garlic, stir in the spinach and cook until wilted, about 3 minutes.Sir together the goat cheese, Greek
yogurt, cooked spinach mixture,
parmesan cheese,
cayenne, salt, and pepper. Mix until combined. Set aside.Assemble quesadillas. Divide spinach dip, chicken,
avocado, and additional cheese between all halves of the tortillas. Heat a large skillet, and cook quesadillas until the outside is crispy and the inside is melty.
Serve with additional Greek
yogurt, hot sauce, and green chives.Enjoy!

Share the post "Quesadilla z
kurczakiem,
szpinakiem i kozim serem/Spinach, chicken and goat cheese quesadilla"


