ßßß Cookit - przepis na Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Pyszne danie obiadowe z dużą ilością mięsa i sera, tylko uwaga: bardzo pikantne! Wszystkie składniki możemy zrobić sami lub zastąpić gotowymi odpowiednikami, tego jednak nie polecam gdyż to jednak nie to samo. Danie traci na smaku, no i oczywiście ta wszędobylska chemia…
Przepis na to danie znalazłam tutaj, oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam.
Pizza z tortilli ( 2 pizze,4 porcje)
Składniki na pizzę:
300 g mielonego mięsa wołowego
1 łyżka przyprawy taco z tego przepisu, lub gotowego odpowiednika
1/4 szklanki wody
4 tortille pszenne śr. 18 cm z tego przepisu, lub gotowe ze sklepu
2 szklanki startego sera żółtego
pół puszki czerwonej fasoli bez zalewy, zblendowanej na gładką masę,
3/4 szklanki salsy z przepisu poniżej
1 pomidor pokrojony w grube plastry
2 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
4 cebule dymki, pokrojone w plasterki (tylko tylko zielone części)
Składniki na salsę z pieczonych pomidorów:
500 g pomidorów przekrojonych na pół
3 czerwone papryczki chilli
1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sok z 1 limonki
drobno posiekany pęczek kolendry
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie salsy:
Wyłóż pomidory na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Następnie pozwól im ostygnąć i pokrój w kostkę.
Upiecz papryczki chilli pod nagrzanym grillem w piekarniku do mocnego zrumienienia i pozwól im ostygnąć w zamkniętym pojemniku. Następnie zdejmij z nich skórkę, usuń pestki i także pokrój w kostkę.
Wmieszaj do chilli i pomidorów resztę składników, dopraw do smaku i odstaw na 20 minut aby smaki się przegryzły.
Przygotowanie pizzy:
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż mięso i smaż aż zbrązowieje. Odlej powstały tłuszcz, wsyp przyprawę do taco i wlej wodę. Smaż,aż prawie cały płyn odparuje, ok. 10 min.
Posyp 2 tortille połową ilości sera, następnie wyłóż na ser mięso i 1/4 szklanki salsy z pomidorów.
Na 2 pozostałych tortillach wyłóż równomiernie pastę z fasoli i połóż je pastą do dołu na przygotowanych tortillach z mięsem.
Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu i grilluj obie pizze z każdej strony ok. 2-4 min, do roztopienia się sera i zarumienienia tortilli.
Wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia, wysmaruj resztą salsy, posyp pozostałym serem, oliwami i dymką. Ja smażenie i pieczenie robiłam na 2 tury.
Wstaw tortille do piekarnika pod rozgrzany grill na ok. 2 minuty, do roztopienia się sera.
Smacznego!
Share the post "Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów"
Źródło:http://karmelowy.pl/pizza-z-tortilli-z-wolowina-i-salsa-z-pieczonych-pomidorow