Wykonanie
Pyszne danie obiadowe z dużą ilością
mięsa i
sera, tylko uwaga:
bardzo pikantne! Wszystkie składniki możemy zrobić sami lub zastąpić gotowymi odpowiednikami, tego jednak nie polecam gdyż to jednak nie to samo. Danie
traci na smaku, no i oczywiście ta wszędobylska chemia…Przepis na to danie znalazłam tutaj, oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam.Pizza z tortilli ( 2 pizze,4 porcje)Składniki na pizzę:300 g
mielonego mięsa wołowego1 łyżka
przyprawy taco z tego przepisu, lub gotowego odpowiednika1/4 szklanki
wody4 tortille pszenne śr. 18 cm z tego przepisu, lub gotowe ze sklepu2 szklanki
startego sera żółtegopół puszki
czerwonej fasoli bez zalewy, zblendowanej na gładką masę,3/4 szklanki salsy z przepisu poniżej1
pomidor pokrojony w grube plastry2 łyżki czarnych
oliwek pokrojonych w plasterki4
cebule dymki, pokrojone w plasterki (tylko tylko zielone części)Składniki na salsę z pieczonych
pomidorów:500 g
pomidorów przekrojonych na pół3 czerwone
papryczki chilli1/4 szklanki drobno posiekanej
cebuli1 ząbek
czosnku drobno posiekanysok z 1
limonkidrobno posiekany pęczek
kolendrysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie salsy:Wyłóż
pomidory na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Następnie pozwól im ostygnąć i pokrój w kostkę.Upiecz
papryczki chilli pod nagrzanym grillem w piekarniku do mocnego zrumienienia i pozwól im ostygnąć w zamkniętym pojemniku. Następnie zdejmij z nich skórkę, usuń pestki i także pokrój w kostkę.Wmieszaj do
chilli i
pomidorów resztę składników, dopraw do smaku i odstaw na 20 minut aby smaki się przegryzły.Przygotowanie pizzy:Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż
mięso i smaż aż zbrązowieje. Odlej powstały tłuszcz, wsyp
przyprawę do taco i wlej
wodę. Smaż,aż prawie cały płyn odparuje, ok. 10 min.Posyp 2 tortille połową ilości
sera, następnie wyłóż na
ser mięso i 1/4 szklanki salsy z
pomidorów.Na 2 pozostałych tortillach wyłóż równomiernie pastę z
fasoli i połóż je pastą do dołu na przygotowanych tortillach z
mięsem.Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu i grilluj obie pizze z każdej strony ok. 2-4 min, do roztopienia się
sera i zarumienienia tortilli.Wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia, wysmaruj resztą salsy, posyp pozostałym
serem,
oliwami i
dymką. Ja smażenie i pieczenie robiłam na 2 tury.Wstaw tortille do piekarnika pod rozgrzany grill na ok. 2 minuty, do roztopienia się
sera.Smacznego!


Share the post "Pizza z tortilli z
wołowiną i salsą z pieczonych
pomidorów"


