Wykonanie
Pikantna i sycąca zupa-krem z pieczonego
kalafiora rozgrzeje nawet największego zmarzlucha (czytaj np. mnie:)) Proces pieczenia
kalafiora dodaje zupie przyjemnego posmaku, a
papryczka chilli i
pieprz cayenne ostrości. Jest gęsta i sycąca, ja dla podkreślenia jej kremowej delikatności przetarłam zupę przez sitko, czego rezultatem była jedwabista konsystencja. Polecam na zimne wieczory.Pikantna zupa-krem z pieczonego
kalafiora (4 porcje)Składniki:1 średnia główka
kalafiora1/4 szklanki
oliwy z oliwek3/4 łyżeczki
soli i świeżo zmielony
czarny pieprz1 średnia
cebula, drobno poszatkowana1 łodyga
selera naciowego,pokrojona w plasterki1 średnia
marchewka,obrana i pokrojona w kostkę1 czerwona
papryczka chilli,pokrojona w cienkie plasterki1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczka zmielonych ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego1/4 szklanki kwaśniej
śmietany do zupyopcjonalnie posiekana
kolendra do posypaniaPrzygotowanie:Umyj
kalafiora i podziel go na średnie różyczki, włóż do naczynia żaroodpornego polej
oliwą z oliwek,
posól i popieprz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 oC ok. 20 minut, przewracając w połowie pieczenia.
Kalafior ma być zrumieniony ale wciąż jędrny.W trakcie pieczenia
kalafiora, rozgrzej w garnku na średnim ogniu
oliwę i włóż posiekaną
cebulę. Smaż ok. 6-7 min.,do momentu zeszklenia.Następnie dodaj do
cebuli selera,
marchewkę i
chilli,
posól i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min.Dodaj
kmin rzymski,
kolendrę,
pieprz cayenne,
kurkumę i przeciśnięty
czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 min, uważając by
czosnek nie zrumienił się nadmiernie (będzie gorzki).Dodaj do garnka upieczony
kalafior i zalej całość
bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, do momentu ugotowania
kalafiora do miękkości.Dodaj
śmietanę,przelej zawartość garnka do blendera i zmiksuj na gładki krem (lub zblenduj w garnku).Przelej krem znowu do rondla i zagotuj.Dopraw jeżeli to konieczne.Podawaj zupę posypaną
kolendrą.Smacznego!

Share the post "Pikantna zupa-krem z pieczonego
kalafiora"



