Wykonanie
Po
pasternak sięgam po raz kolejny,by wykorzystać go do przygotowania zupy.Ponieważ pierwsza zupa bardzo nam wszystkim smakowała,chciałam wypróbować inny pomysł na bazie
pasternaku.Dzisiejsza propozycja nieco przypomina mi orientalne smaki.Przepis z książki"Every day soup"z moimi zmianami.

1
cebula - kroję w kostkę1 ząbek
czosnku - przeciskam przez praskę1 zielone
chili - usuwam pestki i kroję w drobną kostkę1 niepełna łyżka startego na tarce świeżego
imbiru - użyłam w proszku50 dkg
pasternaku - oczyszczam i ścieram na grubej tarcepo 1 łyżeczce ziaren
kolendry i
kminu - ucieram w moździerzu1/2-1 łyżeczka
kurkumy2 łyżki chutney z
mango - można pominąć
sok z limonki do smaku
oliwa do smażenia
śmietanaziarna
sezamu do posypania po wierzchu - lekko prażę na suchej patelnigrzanki
sól,
pieprz do smaku800ml-1l
wody w zależności jaką gęstość zupy preferujemyNa rozgrzanej
oliwie lekko podsmażam
cebulę,
czosnek i
chili.Następnie dodaję
pasternak,
kurkumę,
kolendrę,
kmin i
imbir(jeśli używamy świeżego,to dodajemy go wcześniej do
cebuli i
czosnku).Mieszam przez minutę,żeby się nie przypaliło,dodaję chutney,wlewam
wodę i gotuję całość na małym,aż
pasternak będzie miękki.Następnie blenduję zupę na krem,doprawiam
solą i
pieprzem.Na talerzu dodaję
śmietanę i grzanki i posypuję
sezamem.Smacznego!!!