Wykonanie
Drugą część
kurek, które niedawno uzbierałam w lesie wykorzystałam do zupy. Wyszła delikatna, kremowa, lekko ostra bo przecież z
porami ale nie za mocna. Z grzankami smakowała wspaniale a myślę, że z
makaronem byłaby również pyszna. Przepis pochodzi z sierpniowego numeru Kuchni.

Składniki:3 łyżki
oliwy3 łyżki
masła3 roztarte ząbki
czosnku70 dag oczyszczonych
kurek1 duża posiekana
cebula1 duży
por pokrojony w julienne1/4 szklanki
białego wina1,5 l
bulionu drobiowego1/2 łyżeczki
chilli w płatkach
sól1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 szklanka gęstej
śmietanygałazki świeżej
kolendry lub
pietruszkiW rondli rozgrzać
oliwę z
masłem, 3 roztarte ząbki
czosnku,
kurki,
cebulę oraz
pory i mieszając smażyć 3-4 minuty. Wlać
wino, zamieszać, gotować jeszcze 2 minuty. W dużym garnku zagotować
bulion z
chilli i
pieprzem, posolić do smaku. Włożyć do
bulionu grzyby,
cebulę,
pory i
czosnek. Gotować 15 minut, a
potem zmiksować (pozostawić kilka
kurek w całości do ozdoby).
Śmietanę połaczyć z odrobiną gorącej zupy, wlać do pozostałej mieszając, zagotować. Przed podaniem udekorować
kolendrą lub
pietruszką.Smacznego:)