Wykonanie
Nigdy nie byłam wielką miłośniczką
grzybów. Nie lubiłam ich jeść, ani zbierać. W związku z tym,
grzyby pojawiały się w mojej kuchni mniej więcej raz w roku: podczas Wigilii. Były to
grzyby suszone, głównie
prawdziwki. Z
kurkami nie miałam nic do czynienia. Odkryłam je dopiero rok temu. W
sumie nie wiem,
czemu nie kupiłam. Nie wiedziałam co z nich zrobić i jak je przygotować. Poczytałam trochę, przeszukałam ,,internety" i znalazłam tam pomysł na jajecznice z
kurkami. To było to! Była przepyszna, od razu znalazła się na liście moich ulubionych potraw. W tym roku czas na dalsze eksperymenty. Zaczynam od zupy krem z
kurek.porcja dla dwóch osób

500ml
bulionu drobiowego lub warzywnego3 łyżki
kaszy jaglanejmała
marchewmała
pietruszkaśrednia
cebulaząbek
czosnku200g świeżych
kurekmasło200ml
śmietany 18%pieprz czarnysól himalajskaDo garnka wlej
bulion. Dodaj do niego obrane i pokrojone warzywa (
marchew,
pietruszkę). Doprowadź
bulion do wrzenia, a następnie dodaj do niego
kaszę jaglaną i gotuj na wolnym ogniu.
Cebulę i
czosnek obierz i drobno posiekaj.
Kurki obierz i dokładnie umyj. Na patelni rozpuść
masło. Podsmaż na nim
cebulę z
czosnkiem, gdy będą już lekko złociste, dodaj
kurki, przypraw
czarnym pieprzem i podsmażaj kolejne 5. minut.Gdy
kasza będzie już miękka, przełóż do garnka
kurki z
cebulą i
czosnkiem, a następnie dodaj
śmietanę (którą wcześniej wymieszaj z odrobiną gorącego
bulionu). Na koniec wszystko dokładnie zblenduj, przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dodać więcej
bulionu.Krem z
kurek podawaj z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.Smacznego.


