Wykonanie
Sezon na
kurki mija. Trzeba wykorzystywać to, co
daje nam las. Połączenie
kaszy jaglanej i
kurek to połączenie doskonałe i sprawdza się również w formie zupy. :) Przypomnę tylko, że wcześniej na blogu pojawił się również przepis na
kaszę jaglaną z sosem
kurkowym .


Składniki:- ok. 200-300 g oczyszczonych
kurek- szklanka suchej
kaszy jaglanej- duża
cebula- łyżka
masła- 1,5 litra rosołu drobiowego lub
wywaru z warzyw- 2
marchewki- pół pęczka
kopru-
sól-
pieprz- pół szklanki
śmietany 18%Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie.
Kurki należy dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem - to najgorsza czynność, ponieważ wymaga poświęcenia. :)Na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy posiekaną
cebulę.
Marchewkę ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.Do 1,5 litra rosołu wrzucamy nasze
kurki oraz
marchewkę i gotujemy do momentu aż
kurki zmiękną.Przyprawiamy
pieprzem oraz
solą.Drobno siekamy
koper i dodajemy pod koniec gotowania.Gotujemy jeszcze przez chwilę - ok. 5 minut.Na koniec dodajemy
śmietanę. Aby uniknąć zwarzenia
śmietany należy odlać trochę zupy do jakiegoś pojemnika, następnie dodać
śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu, zawartość pojemnika z powrotem przelewamy do gara. :)W razie potrzeby zupę doprawić.Do głębokiego talerza wsypujemy 2 czubate łyżki ugotowanej
kaszy jaglanej i zalewamy zupą. Teraz możemy już delektować się daniem.Zupa jest przepyszna i bardzo aromatyczna, choć może na pierwszy rzut oka na taką nie wygląda. ;)