Wykonanie

Składniki / Ingredients:500 g
brokułów (świeże lub mrożone) / 500 g broccoli (fresh or frozen)500 ml
bulionu drobowego / 500 ml chicken broth2 łyżeczki
pietruszki / 2 teaspoons of parsley1 łyżeczka
czarnego pieprzu / 1 teaspoon of black pepper1
serek topiony (naturalny) / 1 processed cheese (natural)1/2
cebuli / 1/2 onion1/2 łyżeczki
soli / 1/2 teaspoon of saltkawałek
masła (50 g) / piece of butter (50 g)150 g
jogurtu naturalnego / 150 g natural yoghurt
groszek ptysiowy / peas of puffSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6Świeże
brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (
mrożone brokuły rozmrozić).
Cebulę obrać i posiekać, wrzucić wraz z
brokułami do wrzącego
bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Potem zdjąć
wywar z gazu, dodajemy
masło. Następnie zmiksować wszystko na gładką masę. Dodajemy
jogurt i doprawiamy zupę do smaku. Do zupy możemy wrzucić
groszek ptysiowy do smaku.*****Fresh broccoli clean up, divided into florets, stems cut into cubes (we thaw a frozen broccoli). We peel and chop onion and toss with the broccoli to the boiling broth, we cook soup covered for 15 minutes. Then, we remove the decoction of gas and we add the butter. Then, we mix everything into a smooth paste. We add the
yogurt and season the soup to taste. We can throw peas of puff in the soup to taste.