ßßß
Składniki / Ingredients:500 g brokułów (świeże lub mrożone) / 500 g broccoli (fresh or frozen)500 ml bulionu drobowego / 500 ml chicken broth2 łyżeczki pietruszki / 2 teaspoons of parsley1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon of black pepper1 serek topiony (naturalny) / 1 processed cheese (natural)1/2 cebuli / 1/2 onion1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of saltkawałek masła (50 g) / piece of butter (50 g)150 g jogurtu naturalnego / 150 g natural yoghurtgroszek ptysiowy / peas of puffSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6Świeże brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły rozmrozić). Cebulę obrać i posiekać, wrzucić wraz z brokułami do wrzącego bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć wywar z gazu, dodajemy masło. Następnie zmiksować wszystko na gładką masę. Dodajemy jogurt i doprawiamy zupę do smaku. Do zupy możemy wrzucić groszek ptysiowy do smaku.*****Fresh broccoli clean up, divided into florets, stems cut into cubes (we thaw a frozen broccoli). We peel and chop onion and toss with the broccoli to the boiling broth, we cook soup covered for 15 minutes. Then, we remove the decoction of gas and we add the butter. Then, we mix everything into a smooth paste. We add the yogurt and season the soup to taste. We can throw peas of puff in the soup to taste.