Wykonanie
Polska przywitała nas zimą.Przez chwilę zastanawiałam się, czy aby na pewno nie pomyliłam świąt- takiego śniegu nie widziałam nawet na Gwiazdkę ;) Niby wiosna trwa, ale jakoś ciężko w to uwierzyć...Jedynie tulipany w marketach zdają się ignorować aurę i uparcie wychylają z wiader swe pstrokate głowy.Jest inaczej.Moja pierwsza od tylu lat Wielkanoc w rodzinnym gronie. Wyczekiwana:)I wcale nie przeszkadza mi śnieg. Przecież lubię zimę.Robię więc paschę, dosypuję kwiaty lawendy do
maślanych ciasteczek i piekę pasztet.Słońce świeci z talerza, niezależnie od tego, co za oknem.I znów chodzę późno spać........bardzo późno.Napawam się smakiem domu.Jest pięknie :)
300 g
soczewicy czerwonej3
jajka2 spore
marchewki2 średnie
pietruszki1 duża
cebula50 g pestek dyni1 szklanka
kaszy manny2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki
kolendry1/4 łyżeczki
chilli1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku1-2 łyżki
oliwy (opcjonalnie)
sól i
pieprzSoczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu i dokładnie ją odcedź.Warzywa ugotuj do miękkości.Ugotowaną
soczewicę i warzywa przełóż do dużej miski i zmiksuj na
pure przy pomocy blendera.Dodaj rozmącone
jajka,
pestki dyni,
kaszę mannę,
czosnek i pozostłe
przyprawy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Dużą keksówkę natłuść w środku i wysyp
bułką tartą lub
kaszą manną. Przełoż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Upieczony pasztet pozostaw w formie do wystudzenia.
...a na Wielkanoc wszystkim zaglądającym w moje kuchenne
progi życzę pogodnych i rodzinnych Świąt.Mimo zimy za oknem, niech Wam wiosna kwitnie w sercach :)))