Wykonanie
Share the post "Pieczona
karkówka w
imbirze,
anyżu i miodzie / Roasted
pork neck with honey, star anise and ginger"Dziś przedstawiam przepis na wolno pieczoną
karkówkę wg Agaty
Wojdy, szefowej kuchni Opasłego Tomu, felietonistki KUKBUK-a. Szczerze mówiąc, jest ona jedną z nielicznych kobiet – szefów kuchni, która potrafi przedstawić tradycyjne dania kuchni polskiej w nowej, nowoczesnej odsłonie. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na długo pieczoną w temperaturze 130 oC
karkówkę z twistem azjatyckim. Dzięki doskonałej marynacie i długiej obróbce termicznej,
mięso jest świetnie doprawione i bardzo soczyste, a co ważne, wraz z doskonałym
mięsem otrzymujemy także przepyszny sos. Polecam na świąteczny stół!

Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:1,2 kg
karkówki2 łyżki
miodu1 łyżka startego świeżego
imbiru3 ząbki posiekanego
czosnku3 łyżki
octu jabłkowegopół łyżki
sosu worcestershire150 ml pikantnego
keczupu1 szklanka
soku jabłkowego3 gwiazdki
anyżu3 łyżki jasnego
sosu sojowegosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Umyj i osusz
karkówkę po czym lekko ją ugnieć rękami.W dużej misce wymieszaj resztę składników, zanurz w powstałej marynacie
karkówkę (ja marynuję w woreczkach foliowych, wtedy mam pewność, że marynata oddziaływuje na cała powierzchnię
mięsa) i odstaw do lodówki na calą noc.Włącz piekarnik i ustaw go na 130 oC. Przełóż
karkówkę wraz z marynatą na naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika na 4-5 godzin (w zależności od grubości
mięsa).Wyjmij upieczone
mięso z piekarnika, pokrój je w plastry i podawaj z powstałym sosem.Smacznego!

English versionRoasted
pork neck with honey, star anise and ginger(6 servings)Ingredients:1,2 kg
pork neck2 tablespoons honey1 tablespoon fresh ginger, grated3 cloves of garlic, minced3 tablespoons of apple cider vinegar1/2 tablespoon of worcestershire sauce150 ml of spicy
ketchup1 cup apple juice3 star anise3 tablespoons light soy saucesalt and pepper to tastePreparation:Rinse the
pork in cold water, lightly knead by hands and place in a big ziploc bag.In a large bowl, mix the rest of ingredients,
pour into prepared meat and nd refrigerate for at least 8 hours.Preheat the oven to 130 oC. Place
pork neck along with marinade in casserole dish with a lid and bake for 4-5 hours.Remove the meat from the oven, cut into slices and
serve with the sauce.Enjoy!

Share the post "Pieczona
karkówka w
imbirze,
anyżu i miodzie / Roasted
pork neck with honey, star anise and ginger"



