ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki w glazurze

Polędwiczki w glazurze

nazwa

Wykonanie

Te polędwiczki możecie przygotować nawet na świąteczny stół. Mają kilka zalet. Po pierwsze przygotowanie ich zajmuje kwadrans, po drugie dzięki glazurze wyglądają niesamowicie, a po trzecie smakują. Moja córka, która generalnie nie przepada za mięskiem powiedziała, że smakują jak kiełbaski z grilla (czyt. są pyszne). Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego Olivera.
Sk ładniki (na 4 porcje):
600 g polędwiczek wieprzowych
oliwa
sól, pieprz
Glazura:
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu worcester
4 czubate łyżki keczupu
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka tabasco (nie dałam)
3 łyżki świeżego soku jabłkowego
szczypta soli
Wykonanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż do około połowy głębokości. Rozkładamy na boki i rozpłaszczamy pięścią. Nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor po 4 minuty z każdej strony.
Ząbki czosnku przeciskamy i mieszamy z pozostałymi składnikami glazury. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika z opcją grill. Mięso pieczemy kilka minut, aż będzie upieczone w środku.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/04/Poledwiczki-w-glazurze.html