Wykonanie
Te
polędwiczki możecie przygotować nawet na świąteczny stół. Mają kilka zalet. Po pierwsze przygotowanie ich zajmuje kwadrans, po drugie dzięki glazurze wyglądają niesamowicie, a po trzecie smakują. Moja córka, która generalnie nie przepada za mięskiem powiedziała, że smakują jak
kiełbaski z grilla (czyt. są pyszne). Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego Olivera.

Sk ładniki (na 4 porcje):600 g polędwiczek wieprzowych
oliwasól,
pieprzGlazura:2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu worcester4 czubate łyżki
keczupu1 łyżka płynnego
miodu1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
tabasco (nie dałam)3 łyżki świeżego
soku jabłkowegoszczypta
soliWykonanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż do około połowy głębokości. Rozkładamy na boki i rozpłaszczamy pięścią. Nacieramy
solą i
pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor po 4 minuty z każdej strony.Ząbki
czosnku przeciskamy i mieszamy z pozostałymi składnikami glazury. Podsmażone
mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika z opcją grill.
Mięso pieczemy kilka minut, aż będzie upieczone w środku.