ßßß Cookit - przepis na PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

PIECZONE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE

nazwa

Wykonanie

Wyśmienita domowa wędlina!
Polędwiczki upieczone w ten sposób są soczyste i baaardzo smaczne!
Będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, albo ozdobą półmiska z wędlinami.
Mogą także stanowić gorące danie obiadowe. Pełna wszechstronność :)
Gorąco polecam!
Składniki:
2-3 średnie/duże polędwiczki wieprzowe
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Marynata:
3-5 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Z polędwiczek odciąć końcówki, tak aby pozostały tylko środkowe, równe części. (Uwaga: Końcówki można usmażyć i podać z sosem jajeczno-cytrynowym .)
Oprószyć delikatnie solą i mocno pieprzem. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (a max 24 godziny).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia!) i wstawić do piekarnika.
Piec 15-17 minut. Po wyjęciu naczynie z polędwiczkami przykryć folią aluminiową oraz grubą ściereczką. Jeśli mają być podawane jako danie obiadowe – odczekać 5 minut aby „doszły”, a jeśli jako wędlina – pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/04/pieczone-poledwiczki-wieprzowe