Wykonanie
Wyśmienita domowa
wędlina!
Polędwiczki upieczone w ten sposób są soczyste i baaardzo smaczne!Będą idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, albo ozdobą półmiska z
wędlinami.Mogą także stanowić gorące danie obiadowe. Pełna wszechstronność :)Gorąco polecam!Składniki:2-3 średnie/duże
polędwiczki wieprzowe
sól i
pieprzoliwa z oliwekMarynata:3-5 łyżek
sosu sojowego1-2 łyżki
ketchupu2-3 ząbki
czosnkuWykonanie:Z polędwiczek odciąć końcówki, tak aby pozostały tylko środkowe, równe części. (Uwaga: Końcówki można usmażyć i podać z sosem jajeczno-
cytrynowym .)Oprószyć delikatnie
solą i mocno
pieprzem. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (a max 24 godziny).Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.Na patelni rozgrzać
oliwę i obrumienić
polędwiczki ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia!) i wstawić do piekarnika.Piec 15-17 minut. Po wyjęciu naczynie z polędwiczkami przykryć folią aluminiową oraz grubą ściereczką. Jeśli mają być podawane jako danie obiadowe – odczekać 5 minut aby „doszły”, a jeśli jako
wędlina – pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Smacznego:)