ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe z podgrzybkami

Polędwiczki wieprzowe z podgrzybkami

nazwa

Wykonanie

To mój pierwszy (na szczęście udany) jeżeli chodzi o polędwice wieprzową.
Dzisiaj przepis na nią w duecie z podgrzybkami.
SKŁADNIKI:
polędwica wieprzowa 0,5 kg
podgrzybki 250 g
śmietanka 36 % mały kubeczek
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki (najlepiej świeża)
zioła prowansalskie
oliwa
sos sojowy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso - obieramy z błony i kroimy na 1 cm paski
Marynata - pokrojony czosnek, zioła,oliwa, sos sojowy, sól i pieprz. Mięso dokładnie w tym obtaczamy i zostawiamy przykryte na noc.
Dzień następny:
Grzyby kroimy w paski i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Mięso smażymy na oliwie w której się marynowało. patelnia musi być mocno nagrzana. Mięso podsmażamy chwilkę z każdej strony (do zarumienienia). Jeżeli je przeciągniemy na patelni to będzie twarde a musi być kruche i soczyste. Dobrze wysmażoną polędwicę wrzucamy do grzybków i chwilkę wszystko razem dusimy.
Śmietankę dolewamy do sosu i całość zagotowujemy chwilę
Danie gotowe :)
Można podawać z ziemniakami, warzywami lub dla leniwych jak ja z makaronem:)
Pozdrawiam
Blond Stefa
Źródło:http://taniozar.blogspot.com/2014/12/poledwiczki-wieprzowe-z-podgrzybkami.html