To mój pierwszy (na szczęście udany) jeżeli chodzi o polędwice wieprzową.Dzisiaj przepis na nią w duecie z podgrzybkami.SKŁADNIKI:polędwica wieprzowa 0,5 kgpodgrzybki 250 gśmietanka 36 % mały kubeczekczosnek 3 ząbkinatka pietruszki (najlepiej świeża)zioła prowansalskieoliwasos sojowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso - obieramy z błony i kroimy na 1 cm paskiMarynata - pokrojony czosnek, zioła,oliwa, sos sojowy, sól i pieprz. Mięso dokładnie w tym obtaczamy i zostawiamy przykryte na noc.Dzień następny:Grzyby kroimy w paski i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.Mięso smażymy na oliwie w której się marynowało. patelnia musi być mocno nagrzana. Mięso podsmażamy chwilkę z każdej strony (do zarumienienia). Jeżeli je przeciągniemy na patelni to będzie twarde a musi być kruche i soczyste. Dobrze wysmażoną polędwicę wrzucamy do grzybków i chwilkę wszystko razem dusimy.Śmietankę dolewamy do sosu i całość zagotowujemy chwilęDanie gotowe :)Można podawać z ziemniakami, warzywami lub dla leniwych jak ja z makaronem:)PozdrawiamBlond Stefa