Wykonanie
Tak zwykła
kaczka pieczona, żadna tam „dziwaczka”… i
buraczków nie było tylko
sałatka zielona. W
sumie to nawet klasyczna
kaczka bo z
majerankiem, odrobiną
miodu i
sokiem jabłkowym zamiast
jabłek.Składniki:
kaczka – 1 szt (ok 2kg)Marynata:
czosnek – 4 ząbki,
sok jabłkowy – 1 szklanka,
miód – 1 łyżka,
majeranek – 4 łyżki
sos sojowy – 4 łyżki,
ostra papryka – 3 łyżki,
ocet jabłkowy – 1 łyżka,
olej rzepakowy – 2 łyżki,
sól.Przygotowanie:Przygotować marynatę: zmiażdżyć
czosnek, wymieszać razem, sok,
ocet jabłkowy olej,
miód,
sól,
majeranek oraz
sos sojowy i
ostrą paprykę. Powstała miksturą natrzeć
mięso, reszta polać i odstawić w przykrytym naczyniu w chłodne miejsce na ok 6 godzin. od czasu do czasu o0bracać w marynacie.Piec
kaczkę najpierw pod przykryciem przez ok 1 godzinę a następnie bez przykrycia ok 40 minut. W trakcie pieczenia obracać. temperatura pieczenia początkowo ok 200 stopni
potem niższa ok 160 stopni. Smacznego.