Wykonanie
Kaczkę piekliśmy już wiele
razy. Ale właściwie nigdy nie zanotowałam przepisu na takie najzwyklejsze, tradycyjne pieczenie. A więc tym razem, przepis na
kaczkę pieczoną bardzo tradycyjnie, za to z dużą ilością
czosnku i
majeranku. Warto użyć jak najlepszego
majeranku.
Majeranek, którego użyłam, został przywieziony z Grecji i jest niezwykle aromatyczny.
Kaczka była polewana najpierw
piwem Perła Chmielowa, a następnie
piwem z dodatkiem
miodu.
Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej
kaczki. Była niezwykle
mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który
kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko natarłam
przyprawami.
składniki1
kaczka ok 2,7 kg2 główki
czosnku - obrane
sól3 łyżki
majerankukwaśne
jabłkobutelka
piwa ( np Perła Chmielowa +
piwo na miodzie gryczanym)przygotowanie
Kaczkę umyć, usunąć kuper i widoczny nadmiar tłuszczu. Jeżeli dołączona jest szyja przeznaczamy ją na
wywar.
Czosnek rozdrobnić w blenderze.
Przyprawy podzielić mniej więcej na 2 połowy. Osuszoną
kaczkę dobrze natrzeć
czosnkiem,
solą, posypać ze wszystkich stron
majerankiem (wmasować go w
mięso). Wnętrze
kaczki natrzeć
solą, dużą ilością
czosnku i
majeranku. Włożyć wydrążone
jabłko ze skórką, pokrojone na ćwiartki , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi. Z czterech
ziemniaków i czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt, położyć na dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza żeliwna gęsiarka). Na ruszcie umieścić
kaczkę, piersiami w dół, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę,
kaczkę piec kolejne 15 minut bez przykrycia. Następnie ptaka odwrócić na plecy ( piersiami do góry), przez kolejne 20 - 30 minut piec przykrytą, a następnie piec kolejne 1,5 godziny już bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki polewać
kaczkę co jakiś czas
piwem. Podawać z
kiszoną kapustą i kluskami
kartoflanymi i oczywiście pysznymi, pieczonymi
kartoflami, które znakomicie trzymały nasz ruszt. I oczywiście polewać znakomitym sosem z pieczenia.Smacznego!