Wykonanie
Składniki : ( u nas jedna
kaczka na 2 osoby)
kaczka o wadze około 2,20 kg
sól1,5
torebki majerankujabłka szara renetarękaw do pieczeniaPrzygotowanie:
Kaczką należy natrzeć dobrze
solą, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Następnie natrzeć
majerankiem.Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Jabłko ( bez obierania) pokroić na ćwiartki. Włożyć do
kaczki.Spiąć wykałaczkami.Włożyć
kaczkę do rękawa, nalać około 3 łyżek
wody.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, długość pieczenia zależy od wagi kaczuszki, przy wadze 2 , 20 kg , piec należy 2 i pół godziny.Po upieczeniu, my
kaczkę przekrawamy na pół i każdy dostaję całą połówkę.
Kaczkę przygotowuje moja mama zawsze na wyjątkowe okazje, więc smakuje tym bardziej wybornie.