Wykonanie
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, jednak jest kilka takich potraw, których tradycyjny smak wygrywa z wszelakimi nowościami. A kiedy jeszcze danie to
zrobi moja mama, to nie ma ono sobie równych. Do tych dań należy z pewnością
kaczka.
Jadłam to danie wiele
razy, jednak nigdzie nie smakuje jak u mamy J Dlatego dzisiaj podaję przepis na tradycyjną
kaczkę pieczoną mojej mamy, która jest najlepsza na świecie.
Składniki:1 średniej wielkości
kaczka1
jabłko½
cebulimajeraneksólKaczkę nacieramy dość obficie
solą i
majerankiem, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Do środka wkładamy
jabłko pokrojone w ćwiartki, z którego wcześniej usunęliśmy gniazdo nasienne oraz
cebulę i zszywamy.
Wkładamy do brytfanny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni na jedną- 1,5 godziny - wszystko zależy od jej wielkości i działania naszego piekarnika. Po ok. 30 minutach obracamy
kaczkę i dolewamy
wody do brytfanny.Po kolejnych 30 minutach dolewamy
wody i podlewamy naszą
kaczkę, aby była soczysta.
Kiedy
kaczka wygląda jak ta na zdjęciu wyjmujemy
kaczkę, kroimy i podajemy na stół. Z tłuszczu wytopionego w brytfannie zaklepujemy sos . Najlepiej smakuje z
czerwoną kapustą.W wersji mojej mamy wygląda ona tak: