ßßß Cookit - przepis na Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym

Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam kolejny szybki obiad rodem z Wietnamu. Miodowy kurczak z groszkiem cukrowym tworzy idealną kompozycję, chociaż można go oczywiście zamienić na inne ulubione warzywo. Przygotowanie tego dania trwa niecałe pół godziny (po przednim zamarynowaniu kurczaka dzień wcześniej) i można go podać z ryżem. Polecam!
Czas przygotowania:ok. 25 minut (bez marynowania)
Składniki:
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
3 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki wytrawnego sherry (lub białego wina)
2 łyżki melasy lub miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju sezamowego
200 g strączków groszku cukrowego
uprażony na suchej patelni sezam do posypania
Przygotowanie marynaty:
W miseczce wymieszaj skórkę cytrynową,czosnek,sos rybny,sos sojowy,pieprz czarny i cayenne.
Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski,włóż do marynaty,przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie dania:
Przygotuj sos: wymieszaj sherry (lub wino) z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym.
Ustaw wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu,wlej olej i bardzo mocno rozgrzej.
Ostrożnie wkładaj kawałki kurczaka (wraz z marynatą) do oleju,i szybko je podsmaż. Dodaj mieszankę z winem,miodem i sokiem cytrynowym. Smaż,aż sos lekko zgęstnieje.
Oddzielnie ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru (ok. 3-4 min).
Groszek osącz i wymieszaj z potrawą lub wyłóż obok kurczaka.Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym lub sojowym.
Smacznego!
Share the post "Miodowy kurczak po wietnamsku z groszkiem cukrowym"
Źródło:http://karmelowy.pl/miodowy-kurczak-po-wietnamsku-z-groszkiem-cukrowym