Wykonanie
Przedstawiam kolejny szybki obiad
rodem z Wietnamu.
Miodowy kurczak z
groszkiem cukrowym tworzy idealną kompozycję, chociaż można go oczywiście zamienić na inne ulubione warzywo. Przygotowanie tego dania trwa niecałe pół godziny (po przednim zamarynowaniu
kurczaka dzień wcześniej) i można go podać z
ryżem. Polecam!Czas przygotowania:ok. 25 minut (bez marynowania)Składniki:1/2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny3 ząbki
czosnku,przeciśnięte przez praskę2 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzuszczypta
pieprzu cayenne4
filety z piersi kurczaka2 łyżki
wytrawnego sherry (lub
białego wina)2 łyżki melasy lub
miodu2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
oleju sezamowego200 g strączków
groszku cukrowegouprażony na suchej patelni
sezam do posypaniaPrzygotowanie marynaty:W miseczce wymieszaj
skórkę cytrynową,
czosnek,
sos rybny,
sos sojowy,
pieprz czarny i
cayenne.
Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski,włóż do marynaty,przykryj miskę i włóż do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na całą noc.Przygotowanie dania:Przygotuj sos: wymieszaj
sherry (lub
wino) z melasą lub
miodem oraz
sokiem cytrynowym.Ustaw wok lub głęboką patelnię na dużym ogniu,wlej
olej i bardzo mocno rozgrzej.Ostrożnie wkładaj kawałki
kurczaka (wraz z marynatą) do
oleju,i szybko je podsmaż. Dodaj mieszankę z
winem,
miodem i
sokiem cytrynowym. Smaż,aż sos lekko zgęstnieje.Oddzielnie ugotuj
groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny
cukru (ok. 3-4 min).
Groszek osącz i wymieszaj z potrawą lub wyłóż obok
kurczaka.Podawaj z
ryżem lub
makaronem ryżowym lub
sojowym.Smacznego!

Share the post "
Miodowy kurczak po wietnamsku z
groszkiem cukrowym"



