Wykonanie
Przepis na to niby zwykłe danie pochodzi z książki "Kuchnia z bukietem przypraw". Niewielki dodatek egzotycznych przepyraw, sprawił, że zwykły
kurczak miał niezwykły smak. Autor poleca podawać pierś z grillowanym
porem, a dokładniej jego białą częścią. Jednak ja podawałam z
sałatką z
czerwonej papryki,
owoców i
kminu rzymskiego, również z tej książki.

Składniki:800 g
piersi kurczakasok z 1/2
cytrynykawałek
imbiru długości 2.5 cm3 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
cukru3 łyżki sake lub
wytrawnego sherry (opcjonalnie)Wykonanie:
Imbir utrzeć na tarce do
sera. Wymieszać w dużej misce z
sosem sojowym,
alkoholem (jeśli używamy),
cukrem i
sokiem z cytryny.Dodac piersi i marynować 3-4 godziny w lodówce (ja robiłam wieczorem i marynowały się przez noc i pół dnia), od czasu do czasu mieszając. W piekarniku na gorącym grillu piec
mięso 5 minut z każdej strony, uważając, żeby nie wysuszyć (ja nie piekłam tylko smażyłam bez tłuszczu na patelni grillowej). Podawać ciepłe.

/wydrukuj przepis/