ßßß Cookit - przepis na Grillowana pierś kurczaka z imbirem

Grillowana pierś kurczaka z imbirem

nazwa

Wykonanie

Przepis na to niby zwykłe danie pochodzi z książki "Kuchnia z bukietem przypraw". Niewielki dodatek egzotycznych przepyraw, sprawił, że zwykły kurczak miał niezwykły smak. Autor poleca podawać pierś z grillowanym porem, a dokładniej jego białą częścią. Jednak ja podawałam z sałatką z czerwonej papryki, owoców i kminu rzymskiego, również z tej książki.
Składniki:
800 g piersi kurczaka
sok z 1/2 cytryny
kawałek imbiru długości 2.5 cm
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki cukru
3 łyżki sake lub wytrawnego sherry (opcjonalnie)
Wykonanie:
Imbir utrzeć na tarce do sera. Wymieszać w dużej misce z sosem sojowym, alkoholem (jeśli używamy), cukrem i sokiem z cytryny.
Dodac piersi i marynować 3-4 godziny w lodówce (ja robiłam wieczorem i marynowały się przez noc i pół dnia), od czasu do czasu mieszając. W piekarniku na gorącym grillu piec mięso 5 minut z każdej strony, uważając, żeby nie wysuszyć (ja nie piekłam tylko smażyłam bez tłuszczu na patelni grillowej). Podawać ciepłe.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/01/Grillowana-piers-kurczaka-z-imbirem.html