Wykonanie
Słodko-kwaśny grillowany
kurczak z wyczuwalnym aromatem
cebuli i
sosu sojowego smakuje bardzo oryginalnie. Jego ciekawy smak przełamie nudę zwykłego fileta. Przepis Andrzeja Grummicha po moich zmianach.

Składniki:3 pojedyncze
piersi z kurczaka2-3
cytryny2 białe
cebule3 ząbki
czosnku400ml
piwa150ml ciemnego
sosu sojowego2-3 łyżki
cukruSposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje.
Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy
sokiem niewyciśniętym z
cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie
mięso. Jeśli wolimy bardziej wyrazisty, kwaśny smak użyjmy 3 szt
cytryny, jeśli bardziej delikatny wystarczą dwie.
Cebulę drobno ciekamy,
czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia.
Piwo łączymy z
sosem sojowym i
cukrem. Dodajemy
cebule z
czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do
kurczaka z
cytryną. Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h.
Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony.