ßßß
To bardzo orzeźwiający napój, który często w lecie przygotowuję w ilościach kilku litrów i który wspaniale gasi pragnienie. Ma przy tym niecodzienny smak. Niezła dawka witaminy C. Nie dodaję cukru do lemoniad, bo nie lubię, dlatego napój ten mogę pić bezkarnie :)Składniki (na jedną szklankę):łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, najlepiej razem z miąższemmały kawałeczek (około 1 cm) świeżego imbiruwoda mineralna(opcjonalnie: cukier)[Składniki na 1-1,5 l wody - 2-3 cytryny, imbir o długości ok 5 cm]Wykonanie:Wyciskamy sok z cytryny, zalewamy wodą, dodajemy obrany imbir. Koniecznie zostawiamy na pół godziny albo i dłużej żeby woda nabrała imbirowego smaku. Dobrze jest schłodzić w lodówce (w lecie).Można dodać cukier do smaku.