ßßß
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami(4 porcje)Składniki:450 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałkisól i pieprz½ łyżeczki granulowanej cebuli1 łyżeczka granulowanego czosnku¼ szklanki mąkiolej rzepakowy250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki2 łyżki masła4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę25 g mąki (około 4 łyżki)2 szklanki bulionu drobiowego2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka ziół prowansalskich¾ szklanki śmietanki 30%220 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki¼ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski200 g suchego makaron tagliatelle, ugotowanego z godnie ze wskazówkami na opakowaniu1 łyżka posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Włóż kurczaka do dużej miski, wsyp ½ łyżeczki soli, granulowaną cebulę i czosnek, a około ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj 4 łyżki oleju, dodaj kurczaka i smaż przez 4-6 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij go łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.Teraz wrzuć do patelni pieczarki wraz z odrobiną oleju (jeżeli to konieczne), dopraw solą i pieprzem i smaż przez kilka minut także do zarumienia. Wyjmij je z patelni i odstaw razem z kurczakiem.Zmniejsz ogień do małego i włóż do patelni masło. Gdy się rozpuści wrzuć czosnek, smaż przez chwilę, po czym dodaj mąkę i mieszaj najlepiej trzepaczką, aż powstanie zasmażka.Smaż mieszając przez 30 sekund do 1 minuty, po czym wlej bulion i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos stanie się jednolity bez grudek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.Po tym czasie wmieszaj musztardę Dijon, zioła prowansalskie i śmietankę.Następnie dodaj szparagi i gotuj w sosie przez kilka minut i dopraw sos solą i pieprzem jeżeli to konieczne.Dodaj do patelni kurczaka, pieczarki, suszone pomidory i gotuj kolejne kilka minutNastępnie wmieszaj makaron, wraz z posiekaną natką pietruszki, dokładnie wymieszaj i podawaj.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:450 g chicken breasts, cut into small, bite-size piecessalt and pepper½ teaspoon granulated onion½ teaspoon granulated garlic¼ cup flourcanola oil250 g button mushrooms, sliced2 tablespoons butter4 cloves garlic, minced25 g flour (about 4 tablespoons)2 cups chicken stock2 tablespoons Dijon mustard1 teaspoon herbes de Provence¾ cup half and half220 g asparagus, trimmed of tough bottom stems, and cut into small bite-size pieces¼ cups sun-dried tomatoes cut into thin strips200 g uncooked tagliatelle pasta, cooked according to package instructions and held warm1 tablespoon chopped flat-leaf parsleyPreparation:Place the chicken pieces to a large bowl, and add in ½ teaspoon of salt, the granulated onion and garlic, and about ¼ teaspoon of the black pepper, next, add in the flour, and toss.Heat a large, heavy bottom pan over medium-high heat, and add in about 4 tablespoons of the oil, next add chicken and cook for 4-6 minutes, until nicely browned. Remove with a slotted spoon and set aside.Add in the sliced mushrooms, a pinch or two of salt and pepper, then saute them for several minutes until they become golden-brown. Remove from the pan and set them aside for a moment.Turn down the heat to medium-low, and add in the butter. Once the butter has melted, add in the garlic, and stir just for a minute, next sprinkle in the flour and stir it into the butter, to create your “roux”, or thickener.Cook the roux for about 30 seconds to 1 minute, stirring constantly, then, add in the chicken stock, whisking all the while to avoid lumps, and allow the sauce to simmer very gently and tighten up a bit for a couple of minutes.Whisk in the Dijon mustard, herbes de Provence, and the half and half.Add in the asparagus pieces, and allow those to very gently simmer in the sauce for a couple of minutes. Season to taste with salt an pepper.Add into the pan the chicken and the mushrooms, the sun-dried tomatoes, and allow the sauce to simmer with those ingredients for another couple of minutesNext, add in the cooked pasta, along with the chopped parsley, and toss everything together to coat well, serve hot.Enjoy!
Share the post "Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta"


