ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i fasolką szparagową

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Na naszej działce pięknie wyrosła zielona fasolka szparagowa - teraz wciąż wymyślam nowe dania z tym składnikiem i mrożę ją na później. Dziś proponuję proste danie z kurczaka z moim ulubionym sosem śmietanowym. Szybkie, łagodne w smaku i pyszne - idealne z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego:) na 2-3 porcje:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (nie powinna być jednak bardzo miękka),
250 g pieczarek,
szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
kilka łyżek startego parmezanu,
cebula,
2 ząbki czosnku,
opcjonalnie pół łyżki masła,
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kurczaka pokroić w kawałeczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na oliwie, odłożyć na bok. Pieczarki pokroić w plastry lub ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Grzyby przesmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać czosnek. Gdy składniki będą miękkie, dodać usmażone mięso oraz fasolkę, zalać wszystko śmietanką. Pogotować parę minut, dodać starty ser, poczekać, aż sos zgęstnieje (gdyby nie chciał zgęstnieć, można dodać trochę mąki rozmieszanej ze śmietanką lub wodą, ale nie powinno być takiej potrzeby). Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/08/kurczak-w-sosie-smietanowym-z.html