Wykonanie

Na naszej działce pięknie wyrosła
zielona fasolka szparagowa - teraz wciąż wymyślam nowe dania z tym składnikiem i mrożę ją na później. Dziś proponuję proste danie z
kurczaka z moim ulubionym sosem
śmietanowym. Szybkie, łagodne w smaku i pyszne - idealne z
ryżem,
makaronem lub
ziemniakami. Smacznego:) na 2-3 porcje:podwójna
pierś z kurczaka,ok. szklanki ugotowanej
zielonej fasolki szparagowej (nie powinna być jednak bardzo miękka),250 g
pieczarek,szklanka
śmietanki 30% (może być też 18%),kilka łyżek startego
parmezanu,
cebula,2 ząbki
czosnku,opcjonalnie pół łyżki
masła,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieKurczaka pokroić w kawałeczki, przyprawić
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Usmażyć na
oliwie, odłożyć na bok.
Pieczarki pokroić w plastry lub ćwiartki,
cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Grzyby przesmażyć z
cebulą na
maśle, pod koniec dodać
czosnek. Gdy składniki będą miękkie, dodać usmażone
mięso oraz
fasolkę, zalać wszystko
śmietanką. Pogotować parę minut, dodać
starty ser, poczekać, aż sos zgęstnieje (gdyby nie chciał zgęstnieć, można dodać trochę
mąki rozmieszanej ze
śmietanką lub
wodą, ale nie powinno być takiej potrzeby). Podawać z
ryżem,
makaronem lub
ziemniakami.