ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

nazwa

Wykonanie

Share the post "Leczo z cukinią / Courgette stew"
Dziś niezwykle łatwy przepis na bardzo sezonowe danie – leczo. Tradycyjnie z podsmażoną kiełbasą, papryką, fasolką szparagową, pomidorami i dużą ilością cukinii. Niezwykle satysfakcjonujące danie i nie wiem dlaczego, ale najbardziej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Korzystajmy z uroków lata i sezonowych warzyw, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(6 porcji)
Składniki:
350 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
4 szalotki, pokrojone na połówki lub ćwiartki (lub 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki)
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
800 g cukinii, żółtej lub zielonej, pokrojonej w grubą kostkę
100 g żółtej fasoli szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
100 g zielonej fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
125 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
sól i pieprz
1 łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
2 łyżki oleju roślinnego
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
W dużej i głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i wrzuć kiełbasę. Smaż ją do ładnego zarumienienia, po czym wrzuć czosnek, szalotki, pieczarki i smaż całość przez kilka minut.
Następnie dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i dodaj fasolki. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj paprykę i cukinię i gotuj kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Dopraw leczo cukrem, solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj z grzankami.
Smacznego!
English version
Courgette stew
(6 servings)
Ingredients:
350 g sausage, sliced
4 shallots,cut in halves or quarters (or 2 medium onion, sliced)
4 garlic cloves, minced
800 g courgette, yellow or green,chopped
100 g yellow beans,trimmed and cut in halves
100 g green beans, trimmed and cut in halves
125 g mushroom, chopped
1 yellow pepper, cut into stripes
1 red pepper, cut into stripes
2 x 400 g tin of chopped tomatoes
salt and pepper
1 tsp sugar
2 tbsp vegetable oil
fresh flat parsley, chopped
Preparation:
Heat a couple spoonfuls of vegetable oil in a deep and large pan. Add sausage and cook until nice and brown, next add garlic, shallots and mushrooms and stir-fry for a couple of minutes.
Add chopped tomatoes and bring it to boil. Now add beans and cook for around 10 minutes. After that time add peppers and courgette and cook for another 10-15 minutes,until all veggies are soft.
Season with sugar, salt and pepper, garnish with chopped parsley and serve.
Enjoy!
Share the post "Leczo z cukinią / Courgette stew"
Źródło:http://karmelowy.pl/leczo-z-cukinia-courgette-stew