ßßß
(6 porcji)Składniki:350 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki4 szalotki, pokrojone na połówki lub ćwiartki (lub 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki)4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę800 g cukinii, żółtej lub zielonej, pokrojonej w grubą kostkę100 g żółtej fasoli szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki100 g zielonej fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki125 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę1 żółta papryka, pokrojona w plasterki1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki2 x 400 g krojonych pomidorów w puszcesól i pieprz1 łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)2 łyżki oleju roślinnegoposiekana natka pietruszkiPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i wrzuć kiełbasę. Smaż ją do ładnego zarumienienia, po czym wrzuć czosnek, szalotki, pieczarki i smaż całość przez kilka minut.Następnie dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i dodaj fasolki. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj paprykę i cukinię i gotuj kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Dopraw leczo cukrem, solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj z grzankami.Smacznego!
English versionCourgette stew(6 servings)Ingredients:350 g sausage, sliced4 shallots,cut in halves or quarters (or 2 medium onion, sliced)4 garlic cloves, minced800 g courgette, yellow or green,chopped100 g yellow beans,trimmed and cut in halves100 g green beans, trimmed and cut in halves125 g mushroom, chopped1 yellow pepper, cut into stripes1 red pepper, cut into stripes2 x 400 g tin of chopped tomatoessalt and pepper1 tsp sugar2 tbsp vegetable oilfresh flat parsley, choppedPreparation:Heat a couple spoonfuls of vegetable oil in a deep and large pan. Add sausage and cook until nice and brown, next add garlic, shallots and mushrooms and stir-fry for a couple of minutes.Add chopped tomatoes and bring it to boil. Now add beans and cook for around 10 minutes. After that time add peppers and courgette and cook for another 10-15 minutes,until all veggies are soft.Season with sugar, salt and pepper, garnish with chopped parsley and serve.Enjoy!
Share the post "Leczo z cukinią / Courgette stew"


