Wykonanie
Share the post "Leczo z
cukinią / Courgette stew"Dziś niezwykle łatwy przepis na bardzo sezonowe danie – leczo. Tradycyjnie z podsmażoną
kiełbasą,
papryką,
fasolką szparagową,
pomidorami i dużą ilością
cukinii. Niezwykle satysfakcjonujące danie i nie wiem dlaczego, ale najbardziej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Korzystajmy z uroków lata i sezonowych warzyw, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam!Scroll down for recipe in English
(6 porcji)Składniki:350 g
kiełbasy, pokrojonej w plasterki4
szalotki, pokrojone na połówki lub ćwiartki (lub 2 średnie
cebule, pokrojone w plasterki)4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę800 g
cukinii, żółtej lub zielonej, pokrojonej w grubą kostkę100 g
żółtej fasoli szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki100 g
zielonej fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki125 g
pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę1
żółta papryka, pokrojona w plasterki1
czerwona papryka, pokrojona w plasterki2 x 400 g krojonych
pomidorów w puszcesól i
pieprz1 łyżeczka
cukru (lub więcej do smaku)2 łyżki
oleju roślinnegoposiekana
natka pietruszkiPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek
oleju i wrzuć
kiełbasę. Smaż ją do ładnego zarumienienia, po czym wrzuć
czosnek,
szalotki,
pieczarki i smaż całość przez kilka minut.Następnie dodaj
pomidory, doprowadź do wrzenia i dodaj
fasolki. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj
paprykę i
cukinię i gotuj kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Dopraw leczo
cukrem,
solą i
pieprzem, posyp
natką pietruszki i podawaj z grzankami.Smacznego!
English versionCourgette stew(6 servings)Ingredients:350 g sausage, sliced4 shallots,cut in halves or quarters (or 2 medium onion, sliced)4 garlic cloves, minced800 g courgette, yellow or green,chopped100 g yellow beans,trimmed and cut in halves100 g green beans, trimmed and cut in halves125 g mushroom, chopped1 yellow pepper, cut into stripes1 red pepper, cut into stripes2 x 400 g tin of chopped tomatoessalt and pepper1 tsp sugar2 tbsp vegetable oilfresh flat parsley, choppedPreparation:Heat a couple spoonfuls of vegetable oil in a deep and large pan. Add sausage and cook until nice and brown, next add garlic, shallots and mushrooms and stir-fry for a couple of minutes.Add chopped tomatoes and bring it to boil. Now add beans and cook for around 10 minutes. After that
time add peppers and courgette and cook for another 10-15 minutes,until all veggies are soft.Season with sugar, salt and pepper, garnish with chopped parsley and
serve.Enjoy!
Share the post "Leczo z
cukinią / Courgette stew"