ßßß
Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem(4 – 6 porcji)Składniki:500 g świeżego szpinaku1 cebula, pokrojona w drobną kostkę2 łyżki oleju1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę150 ml mleka200 g serka śmietankowego400 g świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w grubą kostkę1 łyżka listków świeżego tymiankusól i pieprzszczypta gałki muszkatołowej4 pomidory pokrojone w plastry9 podgotowanych płatów lasagne100 g mozzarelli startej na tarce100 g parmezanu startego na tarcePrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulkę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek i szpinak i duś pod przykryciem przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.W rondelku podgrzej mleko, dodaj do niego serek śmietankowy i wymieszaj. Następnie dodaj do rondelka łososia, tymianek, doprowadź do wrzenia i dopraw całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 3-4 łyżki sosu z łososiem i ułóż na nim 3 płaty lasagne. Na nie wyłóż 1/3 plastrów pomidora, 1/3 szpinaku, 1/3 sosu z łososiem i posyp 1/2 mozzarelli i parmezanu. Powtórz te kroki z resztą składników.Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 40 minut.Smacznego!
English versionSalmon and spinach lasagne(4-6 servings)Ingredients:500 g fresh spinach1 onion, cut into small dice2 tablespoons oil1 clove garlic, minced150 ml of milk200 g of cream cheese400 g fresh salmon, skinless, cut into cubes1 tablespoon fresh thyme leavessalt and pepperpinch of nutmeg4 tomatoes, sliced9 pre-cooked lasagne sheets100 g of grated mozzarella cheese100 g grated Parmesan cheesePreparation:In a large skillet, heat the oil over medium heat, add onion and cook until translucent. Add the garlic and spinach and cook covered for about 5 minutes. Sprinkle with salt and pepper.In a saucepan, heat the milk, add the cream cheese and mix. Next add salmon, thyme, bring to the boil and season with salt, pepper and nutmeg. Set aside.At the bottom of a casserole dish spread 3-4 tablespoons od sauce and line the base with one-third of the lasagne sheets . Top with one third of tomato slices, 1/3 spinach, 1/3 sauce with salmon and sprinkle with 1/3 of mozzarella and Parmesan cheese. Repeat these steps with the rest of the ingredients.Place the dish in the preheated to 180 ° C oven and bake for 40 minutes.Enjoy!
Share the post "Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne"


