Wykonanie
Przeglądając stronę Lidla natrafiłam na ciekawy przepis ze
szpinakiem. Pomysł dobry i Połówkowi bardzo smakował. Moje
kubki smakowe nie zostały zadowolone... Jednak polecam, bo każdy ma inne smaki :)Potrzebujemy (4 porcje ok. 10cm):- 2 pół-
bagietki,-
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- ok. 300g
świeżego szpinaku,- ok. 8szt
pomidorków koktajlowych,- ok. 10 plastrów
salami,-
płatki chilli (w młynku, lub świeża
chilli),- 1 kulka
mozzarelli,-
sól,-
pieprz,-
gałka muszkatołowa,-
olej.Z
bagietek odciąć wierzch i wydrążyć miąższ - pozostawiając jego niewielką ilość na "ściankach"
bagietki.
Bagietki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Salami pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
olej. Wrzucić
czosnek i
cebulę - zeszklić. Dodać
salami,
płatki chilli i
szpinak. Podsmażać do czasu, aż
szpinak zmniejszy swą objętość. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki
pomidorki. Przyprawić:
sól,
pieprz, gałka. Wymieszać i przełożyć do
bagietek. Kulkę
mozzarelli zetrzeć na tarce i potrzepać nadziane
bagietki. Piec ok. 25 - 30min, w 180st.