Wykonanie
Share the post "
Kurczak w glazurze
miodowo-musztardowej ze szczyptą curry/Honey
mustard chicken with
curry"Uwielbiam połączenie
miodu i
musztardy, które też często stosuję np. tutaj- jeden z najlepszych przepisów na
łososia . Dziś przedstawiam przepis na
kurczaka, a dokładnie udka, w glazurze w szczególności z
miodu,
musztardy francuskiej i odrobiny
curry. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania, praktycznie jest to jedno z tych, które „robią się same”. Polecam też marynowanie udek najlepiej przez całą noc, dzięki
czemu będą bardzo delikatne i aromatyczne. Podałam z
fasolką i
kalafiorem w sosie
serowym. Polecam!Scroll down for English
Kurczak w glazurze
miodowo-musztardowej ze szczyptą
curry(16-20 pałek z
kurczaka)Składniki:16-20
udek z kurczaka (pałek)1 szklanka
miodu1/2 szklanki
musztardy francuskiej ( zawierającej całe nasiona
gorczycy )2 łyżeczki
sosu sojowego2 łyżeczki żółtego
curry w proszku2 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonego
pieprzuPrzygotowanie:W celu zrobienia marynaty, wymieszaj wszystkie składniki z listy, za wyjątkiem
kurczaka i odstaw na bok.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Wyłóż je na deskę do krojenia i za pomocą widelca, ponakłuwaj je na całej powierzchni. Następnie natrzyj tak przygotowane pałki
solą.W dużej misce, lub woreczku (ja wolę marynować
mięsa w woreczkach) wymieszaj
mięso z marynatą. Zwróć szczególną uwagę, by każdy kawałek
mięsa był dokładnie nią pokryty. Następnie włóż
kurczaka do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie obróć udka, by zamarynowały się równomiernie.Po tym czasie, wyjmij
kurczaka z marynaty i poukładaj go w przygotowanym naczyniu żaroodpornym (najlepiej w jednej warstwie).Polej
kurczaka równomiernie połową marynaty, po czym włóż go do nagrzanego do 180 oC piekarnika, na 60-70 minut. Co 15 minut smaruj udka pozostałą marynatą (dzięki
czemu będą pięknie glazurowane). Wyjmij z piekarnika i podawaj.Smacznego!

English version(16-20 drumsticks)Ingredients:16-20 chicken legs1 cup honey1/2 cup old fashioned French
mustard (contains whole
mustard seeds)2 tsp soy sauce2 tsp yellow
curry powder2 tsp
fine salt1 tsp ground ginger1 tsp fresh ground pepperPreparation:Mix together all ingredients except for chicken. Set marinade aside. Thoroughly dry chicken pieces with paper towels. Place chicken pieces evenly flat on baking sheet or large cutting board. Using a fork, pierce each chicken piece several times all over. Give every piece of chicken its own pinch of salt, evenly sprinkled on top.In large bowl or zipper bags, combine chicken pieces with marinade.
Make sure every piece of chicken is in direct contact with marinade. Marinade in fridge overnight if possible, or at least for several hours. If needed, turn chicken once during marinade
time.Remove chicken from marinade and set the sauce aside. Place chicken flat in a foil-lined baking pan.
Pour about half or so of the marinade over the chicken, so chicken is draped with sauce. Bake at 180 o C for 60-70 minutes, basting generously every 15 minutes with the remaining marinade. Don’t skip the basting, as this is what makes the chicken so tasty and good!Enjoy!

Share the post "
Kurczak w glazurze
miodowo-musztardowej ze szczyptą curry/Honey
mustard chicken with
curry"



