ßßß Cookit - przepis na Karczek w musztardzie francuskiej – zapraszam na grill

Karczek w musztardzie francuskiej – zapraszam na grill

nazwa

Wykonanie

Słoneczko świeci, przyjemne ciepełko dokoła – złota polska jesień, idealny czas na grill.
Ten „grill” to problematyczny wyraz, bo w mowie potocznej może i kupujemy „grill” (jako urządzenie) ale zwykle robimy „grilla”. Tymczasem „grill” to „grill” i bez względu na znaczenie ma tylko jedną poprawna formę w bierniku – robimy grill, przygotowujemy mięsa na grill, zapraszamy gości na grill.
Z tym zapraszaniem zresztą też śmieszna sprawa…. już widzę tych grillujących się gości zaproszonych na grill… leżą sobie na ruszcie jak te skwierczące kiełbaski
W dodatku jakby było mało zachodu z samą odmianą, to mówimy „gril” jedno „l”a piszemy dwie literki „ll”, bo forma nie została spolszczona… tyle wyrazów spolszczono a o biednym „grillu” zapomniano.
Przydałoby się, żeby językoznawcy coś z tym fantem zrobili… ja mogę zrobić tylko jedno…mięsko z grilla
Karczek w marynacie z musztardy francuskiej
Składniki:
karczek – 60 dkg,
sos sojowy – 2 łyżki,
miód – 1 łyżeczka,
musztarda francuska – 2 łyżki,
olej rzepakowy – 1 łyżka,
imbir mielony – 1 szczypta,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Mięso umyć a następnie pokroić w plastry. Umieścić w szklanym naczyniu, zalać sosem sojowym, dodać musztardę, miód, olej oraz imbir. Posolić i przemieszać wszystko razem, aby marynata równomiernie osiadła na karczku. Trzymać w lodówce pod przykryciem ok. 6 godzin. Przed smażeniem, korzystając z tłuczka, lekko mięso rozbić. Grillować ok. 3 minut z każdej strony.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/karczek-w-musztardzie-francuskiej-zapraszam-na-grill