Wykonanie
Już bardzo dawno nie było u nas
żeberek na obiad. A że wpadły mi w oko
mięsne żeberka w sklepie, to zakupiłam i w niedzielę przygotowałam je na obiad. Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a
potem do piekarnika, pieczemy i
mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :)
Składniki:1,2-1,5 kg
mięsnych żeberekMarynata:2 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
musztardy Dijon1 łyżeczka mielonego
imbiru1 łyżeczka ziaren
kolendrysól,
pieprz wedle uznaniaSposób wykonania:1. Składniki marynaty połączyć ze sobą.2.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje.3.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.4. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.5. Worek z
mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, by
mięso się zrumieniło.6. Gotowe
żeberka podawać wedle uznania.
Żeberka podałam z
ryżem i surówką z
pora.
Smacznego!!!Źródło: Przyślij przepis