Wykonanie
Pierś z
indyka jest świetna jako danie dla początkujących kucharek - nieobeznanych z techniką
pieczenia mięska :) Ja swoją przygodą z domowymi
wędlinami zaczynałam właśnie od piersi z
indyka (
potem można przejść na wyższy level jak
karkówki,
szynki itd.), piecze się krótko bo około 1 godziny, jest dietetyczna, krucha i taką drobiową
wędlinę lubią wszyscy! Wystarczy zamarynować dwa dni wcześniej w ulubionych ziołach i
potem upiec w rękawie do pieczenia.No i naaaajwiększym atutem takiego
mięska jest to, że po dwóch dniach leżenia w lodówce nie zacznie spozierać na nas "zielonym
okiem" jak jego sklepowi
rodacy ;pDo pieczenia ostatnio korzystam z fajnego gadżetu - termometru do pieczenia (do kupienia za kilkanaście złotych w sklepach z wyposażeniem). Prosty w obsłudze - na obrazkach z temperaturami:
krówka,
kurka, owca - pokaże nam, czy temperatura pieczenia jest dobra :)
Marynata:2-3 łyżki
sosu sojowego4-5 listków laurowych2 łyżki
musztardy francuskiej1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
pieprzu z
kolendrąWszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy pierś z
indyka marynatą (ja zazwyczaj piekę taką 1-1,5 kg pierś). Wstawiamy na 2 dni do lodówki w miseczce pod przykryciem,
potem związujemy ścisło sznurkiem i hop do rękawa do pieczenia na około 1 godziny do piekarnika na 180 stopni.