Wykonanie
Share the post "Kremowa zupa z
kurczakiem i
serem brie/Creamy chicken and
brie soup"Uwielbiam zupy. Nieważne czy są w formie kremu czy z chrupiącymi kawałkami warzyw , uwielbiam je wszystkie:) Dziś proponuję bardzo kremową zupę z
kurczakiem,
szpinakiem,
papryką i
serem brie. Polecam!Scroll down for EnglishKremowa zupa z
kurczakiem i
serem brie(4 porcje)Składniki:2 łyżki
oleju rzepakowego1 mała
cebula, pokrojona w kostkę1 mała
czerwona papryka, pokrojona w kostkę3 szklanki
świeżego szpinaku, pobieżnie posiekanego2 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżki
masła2 łyżki
mąki2
piersi z kurczaka,bez kości i skóry, ugotowane/usmażone i pokrone na kawałki2 ½ szklanki
bulionu z kurczaka2 szklanki
mleka230 g
sera brie, pokrojonego na małe kawałki½ szklanki
śmietanki 18%Przygotowanie:W sporym garnku, na średnim ogniu rozgrzej
olej. Gdy będzie już odpowiednio gorący wrzuć
cebulę i
paprykę, po czym smaż warzywa przez około 6 minut, aż zaczną mięknąć i wmieszaj
szpinak z
czosnkiem.Następnie włóż
masło i po jego roztopieniu wmieszaj, najlepiej trzepaczką,
mąkę tak by utworzyła się zasmażka. Smaż całość, cały czas mieszając, około minuty aż zasmażka stanie się jednolita.Dodaj
kurczaka, wlej
bulion i
mleko, i doprowadź zupę do wrzenia . Dodaj
ser brie i mieszaj aż do momentu całkowitego jego roztopienia, około 5 minut .Następnie wmieszaj
śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 25-30 minut. Zdejmij z ognia i podawaj najlepiej gorącą.Smacznego!

English versionCreamy Chicken and
Brie Soup(4 servings)Ingredients:2 tablespoons canola oil1 small onion, diced1 small red pepper, diced3 cups raw spinach, coarsely chopped2 cloves garlic, minced2 tablespoons butter2 tablespoons
flour2 boneless, skinless chicken breasts, cooked and shredded2½ cups chicken broth2 cups milk230 g
brie cheese, chopped into small pieces½ cup half and halfPreparation:Heat oil in a large pot set over medium heat. When the oil is shimmering, add the onion and pepper and cook for about 6 minutes, or until they start to soften. Stir in the spinach and garlic.Add the butter and, once it’s melted,
whisk in the
flour to create a roux. Continue whisking for about a minute, just until the roux comes together.Add the chicken, broth and milk to the pot and bring to a simmer. Add the
brie and stir until it has melted completely, about 5 minutes.Stir in the half and half. Increase heat to high and bring soup to a boil, stirring occasionally. Once the soup is boiling, decrease heat to maintain a simmer and cook, stirring occasionally, for 25-30 minutes.Enjoy!

Share the post "Kremowa zupa z
kurczakiem i
serem brie/Creamy chicken and
brie soup"



