Wykonanie
Dziś wtorek, więc
pora na mój "
Mięsny Wtorek", dlatego też zapraszam Was na risotto z
kurczakiem w 5 smakach. Przepis na tego
kurczaka znalazłam w książce z chińskimi przepisami, jednak postanowiłam go nieco zmodyfikować, dzięki
czemu powstało risotto z akcentem kuchni chińskiej, w postaci
przyprawy 5 smaków, czyli jednym słowem kuchnia fusion. Polecam wypróbować to danie, ponieważ jest bardzo ciekawe i oryginalne w smaku.

Składniki :podwójna
pierś z kurczaka1 łyżka
mąki kukurydzianej1,5 łyżeczki
przyprawy 5 smaków1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku700ml
bulionu z kurczaka300g ryżudo ristotto (np. arborio)

Przygotowanie :
Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z
przyprawą 5 smaków i obtoczyć w niej
kurczaka. Przesmażyć na
oleju przez kilka minut, aż
mięso się "zamknie", przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy
cebula się zeszkli dodać
ryż arborio i stopniowo podlewać
bulionem do czasu aż
ryż będzie miękki (al dente), a tu znajdziecie przepis na prawdziwe risotto . Po około 10 minutach smażenia
ryżu, dodać do niego
kurczaka i smażyć razem do czasu aż
ryż będzie miękki. Natychmiast podawać.


Smacznego!