ßßß
(6 porcji)Składniki:6 części pieczonego kurczaka lub innego mięsa7 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę3 czerwone lub żółte papryki, pokrojone w dużą kostkę100 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki listków świeżego tymianku2 łyżeczki wędzonej papryki1 łyżka koncentratu pomidorowego4 posiekane dymki, do podania1/4 szklanki posiekanej pietruszki, do podania3 łyżki oleju roślinnegosól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż pokrojone w kostkę ziemniaki z cebulą. Dopraw solą i pieprzem i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie i ładnie zarumienione, około 15 minut.Wyjmij ziemniaki z patelni i włóż czosnek wraz z pokrojoną w kostkę papryką i smaż przez około 5 minut, po czym dodaj fasolkę i grzyby. Następnie dodaj tymianek, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną i dobrze wymieszaj. Gdy papryka zacznie się rumienić włóż ponownie ziemniaki wraz z kawałkami kurczaka, podsmaż całość aż kurczak się podgrzeje, dopraw do smaku solą i pieprzem.Posyp posiekaną dymką i pietruszką i podawaj.Smacznego!
English versionChicken hash(6 servings)Ingredients:6 pieces of roasted chicken7 medium sized potatoes, peeled and diced2 red onions, chopped3 red bell pepper, cut in large dice100 g green beans, trimmed100 g mushrooms, sliced5 garlic cloves, minced2 tsp fresh thyme2 tsp smoked paprika1 tbsp tomato paste4 minced scallions1/4 cup chopped parsley3 tbsp vegetable oilsalt and pepper to tastePreparation:Heat oil in large saute pan on medium heat. Add diced potato with onions, sprinkle salt and pepper and saute until the potatoes are cooked, around 15 minutes. Stir from time to time..Once potatoes are cooked, remove from pan. In the same pan, saute minced garlic and diced sweet peppers for 5 minute and add green beans and mushrooms. Add fresh thyme, paprika and tomato paste, mix well. Once the pepper starts to caramelize, add potatoes and chicken pieces. Adjust seasonings and take off heat.Sprinkle scallions and chopped parsley before serving.Enjoy!
Share the post "Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash"


