Wykonanie
Dziś przedstawiam propozycję szybkiego dania „do ręki” z kuchni meksykańskiej. Pyszna, chrupiąca tortilla z bardzo aromatycznym nadzieniem z
wołowiny,
kukurydzy i
fasoli z dodatkiem
chilli. Polecam na obiad w tygodniu i uwaga, należy je jeść prosto z piekarnika, gdyż po dłuższym czasie sama tortilla przestaje już być chrupiąca, co nie zmienia faktu że burrito jest wciąż bardzo smaczne:). Polecam!Scroll down for EnglishChrupiące burrito z
wołowiną(4 sztuki)Składniki:1 łyżka
oleju rzepakowego1 duża
cebula, pokrojona w kostkę450 g dobrej jakości mielonej
wołowiny3 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 puszka czarnej lub
czerwonej fasoli, odcedzonej1 szklanka świeżej lub mrożonej
kukurydzy (rozmrożonej)1
papryczka jalapeno, pokrojona w kostkę1/4 szklanki
bulionu wołowego1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
oregano1 1/4 łyżeczki
chili w proszku1/8 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka
brązowego cukru1 szklanka
startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego4 tortille o śr. ok. 25 cm, gotowe lub domowej robotyPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub natłuść ją
olejem.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej
olej, włóż
cebulę i jalapeno, następnie smaż przez 3-5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodaj
wołowinę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż
mięso będzie ładnie zarumienione, po czym odlej nadmiar wytopionego tłuszczu z patelni.Następnie wmieszaj
czosnek,
koncentrat pomidorowy i
kukurydzę i smaż przez 30-60 s zanim dodasz
fasolę. Dodaj
bulion,
kminek,
oregano,
chili w proszku,
cayenne,
brązowy cukier i
sól do smaku, po czym zmniejsz ogień i całość gotuj, aż większość płynu odparuje (kilka minut).Wyłóż tortille i na środku każdej wyłóż po 3 spore łyżki
sera, następnie wyłóż na niego po 1/4 nadzienia wołowego z patelni. Zawiń tortillę, najpierw zaginając z lewej i prawej strony, następnie zawijając w rulon, tak by nadzienie nie mogło wypłynąć. Połóż wszystkie tak przygotowane tortille szwem do dołu na blaszce do pieczenia i
skrop je
olejem rzepakowym.Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż tortille staną się złociste i chrupiące.Smacznego!

English versionCrispy beef burritos(4 burritos)Ingredients:1 tbsp canola oil1 large onion, diced450 g good quality ground beef3 cloves garlic, minced1 tbsp tomato paste1 can black or red beans, drained and rinsed1 cup fresh or frozen corn kernals, thawned1 jalapeno pepper, diced1/4 cup beef broth1/2 tsp cumin1/2 tsp
oregano1 1/4 tsp
chili powder1/8 tsp
cayenne1 tsp brown sugar1 cup shredded sharp
cheddar cheese4 25cm tortillasPreparation:Preheat the oven to 200 oC and spray a rimmed baking sheet with cooking oil.Heat the oil in a large skillet over medium heat. Once hot, add the onions and jalapeno and cook for 3-5 minutes until they begin to soften. Place the ground beef in the pan and cook, stirring occasionally, until well browned. Drain
most of the rendered fat. Stir in the garlic, corn and tomato paste and cook for 30-60 seconds before adding in the beans. Add the broth, cumin,
oregano,
chili powder,
cayenne, brown sugar and salt to taste (about 1 tsp.). Reduce heat and simmer until
most of the liquid has been absorbed.Place 3 tbsp of cheese in the center of the tortilla. Then spoon some of the beef and bean mixture over the top. Fold the left and right sides of the tortilla in, and then roll the tortilla up, from the end closest to you, to the top. Place
seam-
side down on a baking sheet, and spray with cooking oil.Bake for about 20 minutes, until tortillas are golden brown and crispy.Enjoy!

Share the post "Chrupiące burrito z wołowiną/Crispy beef burritos"



