ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam ochotę na lżejsze dania,może to przez to,ze przyszła w końcu wiosna? Tak czy inaczej, tym razem sięgnęłam do książki Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”, znalazłam tam bardzo interesujący przepis na cannelloni i postanowiłam go wypróbować – danie wyszło fantastyczne! Makaron z kemowym serowym farszem,świeżym szpinakiem i pieczarkami, zapiekany pod serową pierzynką,rewelacja!Nie tylko dla wegetarian:) Można to danie przygotować z wyprzedzeniem i wstawić przed podaniem na 20 min. do piekarnika.Polecam!
Składniki:
300 g suchego makaronu cannelloni (ok.12 dużych rurek)
2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
Składniki na farsz:
15 g masła
400 g liści szpinaku,umytych
gałka muszkatołowa do posypania
2-3 łyżki oliwy z oliwek
500 g pieczarek,pokrojonych w plastry
400 g sera ricotta
2 łyżki startego parmezanu
Składniki na sos serowy:
20 g masła
20 g mąki pszennej
1 łyżka musztardy angielskiej (dałam Dijon)
szczypta pieprzu kajeńskiego
300 ml tłustego mleka
60 g miękkiego sera cheddar,drobno startego
2 łyżki świeżo startego parmezanu
200 ml gęstej śmietany (ja dałam śmietankę 18 %)
Przygotowanie sosu:
Rozpuść w rondlu masło i wmieszaj do niego mąkę,musztardę oraz pieprz kajeński.Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, mieszając najlepiej trzepaczką.
Powoli wlewaj mleko i utrzep na gładką masę.Zostaw na ogniu na następne 5 minut (ja cały czas mieszałam).
Zestaw rondel z ognia i wmieszaj do sosu sery,by się rozpuściły,tworząc gładką strukturę. Przelej sos do miski i zostaw do ostygnięcia.
Gdy sos będzie chłodny,wmieszaj śmietanę. Sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem.
Przygotowanie farszu:
Na nadzienie rozpuść w rondlu masło i dodaj do niego szpinak,przyprawiając solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na dużym ogniu,aż liście szpinaku staną się wiotkie,po czym przełóż,by ostygły,do cedzaka.
Wstaw rondel z powrotem na ogień,wlej oliwę,dodaj pieczarki i ponownie je dopraw. Smaż 3-4 minuty,aż grzyby będą miękkie,a wydzielone soki wyparują. Przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.
Wyciśnij ze szpinaku nadmiar wody i dodaj go do pieczarek.
Wmieszaj sery ricotta i parmezan.Sprawdź doprawienie.
Przygotowanie dania:
Cannelloni ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotowałam odrobinę krócej),osącz i napełnij farszem.
Rodgrzej piekarnik do 220 oC. Rozprowadź na dnie dużego naczynia żaroodpornego połowę sosu serowego i ułóż warstwę cannelloni.Drugą połową sosu polej nafaszerowane rurki i posyp je parmezanem.
Piecz 15-20 min,aż do zrumienienia na wierzchu.Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Share the post "Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/cannelloni-ze-szpinakiempieczarkami-i-serem-ricotta-gordona-ramsaya