Wykonanie
Ostatnio mam ochotę na lżejsze dania,może to przez to,ze przyszła w końcu wiosna? Tak czy inaczej, tym razem sięgnęłam do książki Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”, znalazłam tam bardzo interesujący przepis na
cannelloni i postanowiłam go wypróbować – danie wyszło fantastyczne!
Makaron z
kemowym serowym farszem,
świeżym szpinakiem i
pieczarkami, zapiekany pod
serową pierzynką,rewelacja!Nie tylko dla wegetarian:) Można to danie przygotować z wyprzedzeniem i wstawić przed podaniem na 20 min. do piekarnika.Polecam!Składniki:300 g suchego
makaronu cannelloni (ok.12 dużych rurek)2-3 łyżki świeżo startego
parmezanuSkładniki na farsz:15 g
masła400 g liści
szpinaku,umytych
gałka muszkatołowa do posypania2-3 łyżki
oliwy z oliwek500 g
pieczarek,pokrojonych w plastry400 g
sera ricotta2 łyżki startego
parmezanuSkładniki na sos
serowy:20 g
masła20 g
mąki pszennej1 łyżka
musztardy angielskiej (dałam Dijon)szczypta
pieprzu kajeńskiego300 ml tłustego
mleka60 g
miękkiego sera cheddar,drobno startego2 łyżki świeżo startego
parmezanu200 ml gęstej
śmietany (ja dałam
śmietankę 18 %)Przygotowanie sosu:Rozpuść w rondlu
masło i wmieszaj do niego
mąkę,
musztardę oraz
pieprz kajeński.Gotuj na małym ogniu 2-3 minuty, mieszając najlepiej trzepaczką.Powoli wlewaj
mleko i utrzep na gładką masę.Zostaw na ogniu na następne 5 minut (ja cały czas mieszałam).Zestaw rondel z ognia i wmieszaj do sosu
sery,by się rozpuściły,tworząc gładką strukturę. Przelej sos do miski i zostaw do ostygnięcia.Gdy sos będzie chłodny,wmieszaj
śmietanę. Sprawdź smak i dopraw
solą oraz
pieprzem.Przygotowanie farszu:Na nadzienie rozpuść w rondlu
masło i dodaj do niego
szpinak,przyprawiając
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotuj na dużym ogniu,aż liście
szpinaku staną się wiotkie,po czym przełóż,by ostygły,do cedzaka.Wstaw rondel z powrotem na ogień,wlej
oliwę,dodaj
pieczarki i ponownie je dopraw. Smaż 3-4 minuty,aż
grzyby będą miękkie,a wydzielone
soki wyparują. Przełóż do miski i zostaw do ostygnięcia.Wyciśnij ze
szpinaku nadmiar
wody i dodaj go do
pieczarek.Wmieszaj
sery ricotta i
parmezan.Sprawdź doprawienie.Przygotowanie dania:
Cannelloni ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja gotowałam odrobinę krócej),osącz i napełnij farszem.Rodgrzej piekarnik do 220 oC. Rozprowadź na dnie dużego naczynia żaroodpornego połowę sosu
serowego i ułóż warstwę
cannelloni.Drugą połową sosu polej nafaszerowane rurki i posyp je
parmezanem.Piecz 15-20 min,aż do zrumienienia na wierzchu.Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Share the post "
Cannelloni ze
szpinakiem,
pieczarkami i
serem ricotta Gordona Ramsaya"



