Wykonanie
Share the post "Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger
pork"Dziś przedstawiam pomysł na niezwykle szybki obiad bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Bardzo cienkie plasterki
łopatki wieprzowej, wymoczone w mieszance
sojowo-imbirowej i szybko obsmażone na gorącej patelni, podane z także podsmażoną
kapustą pak choi. Szybki, lekki i bardzo aromatyczny obiad w stylu japońskim. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishImbirowa
wieprzowina(4 porcje)Składniki:400 g
łopatki wieprzowej350 g
sałaty bok choy (jak nie
mogę dostać to używam zamiennie
młodej sałaty rzymskiej)1 łyżka startego świeżego
imbiru90 ml
sosu sojowego60 ml mirinu
olej rzepakowy do smażenia
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Włóż
wieprzowinę na kilkanaście minut do zamrażarki, pozwoli to na łatwiejsze jej pokrojenie. Po wyjęciu, pokrój ją na najcieńsze plastry, jak to tylko możliwe i zawiń w folię spożywczą. Rozbij je przy pomocy tłuczka lub wałka do ciasta, dzięki
czemu mięso będzie kruche i delikatne. Zdejmij folię i odstaw, by
mięso nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.Z liści
sałaty wykrój łodyżki, a same liście pokrój na połówki. W miseczce wymieszaj
sos sojowy i mirin, po czym wmieszaj starty
imbir.Na dużej patelni rozgrzej trochę
oleju i wrzuć wykrojone łodyżki bok choy. Smaż przez chwilę po czym dodaj liście i smaż kolejną minutę. Dopraw
solą i
pieprzem i wyłóż na przygotowane talerze.Następnie zanurz plasterki
wieprzowiny w mieszance
sojowo-imbirowej i obsmaż krótko na bardzo rozgrzanej patelni po smażeniu bok choy. Wyłóż na talerze z
sałatą i podawaj.Smacznego!

English versionGinger
pork(4 servings)Ingredients:400 g
pork shoulder350 g bok choy1 tbsp grated fresh ginger90 ml soy sauce60 ml mirincanola oil, for fryingSalt and pepper, to seasonPreparation:Briefly freeze the
pork, as this will
make it easier to slice. Slice the
pork as thinly as possible, then wrap the slices in plastic wrap. Tenderize by hitting the wrapped slices with a rolling pin. Remove the plastic wrap. Let the
pork come to room temperature before cooking.Separate the white stems from the green leaves of the bok choy. Cut the stems lengthwise and the leaves in half. Blend the soy sauce and mirin together, add the grated ginger, and mix to combine.Put a little oil in a skillet over high heat. Stir in the bok choy stems, then the leaves, and stir-fry for 1 minute. Season with salt and pepper and arrange on the plates that will be used for the
pork.Dip the
pork slices into the soy-and-ginger mixture and quickly brown in the hot skillet.
Serve with the bok choy.Enjoy!

Share the post "Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger
pork"



