Wykonanie
Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł na nowy cykl postów. Jego nazwa to: Znalezione w sklepie. Na rynku pojawia się wiele nowych artykułów spożywczych, na których często pojawiają się takie określenia jak: eko, naturalne, bez dodatku konserwantów. Chętnie sięgamy po coś "zdrowego", ale czy na pewno takie jest? Zderzając się z rzeczywistością
będę co jakiś czas publikowała swoje opinie na temat takich produktów. Oczywiście znajdzie się też w tym gronie żywność, którą wam chętnie polecę i jest strzałem w 10 jeśli chodzi o zdrową dietę;) Na pierwszy odstrzał pójdzie często reklamowany sos do warzyw, tutaj akurat: sos do
marchewki z
groszkiem.
Marchewka z
groszkiem - przez niektórych uwielbiana, dla drugich jest okropnym wspomnieniem z dzieciństwa. Spot reklamowy dotyczący tego produktu niewątpliwie zachęca. Wreszcie
marchewka z
groszkiem będzie smakowała wyśmienicie, wystarczy tylko dodać sosu z idealną kompozycją składników. Hmm tylko co tak naprawdę się w nim kryje:Składniki:
mąką pszenna,
sól, tłuszcz
palmowy,
cukier,
imbir (2,4%),
sok z cytryny suszony,
pieprz czarny, aromaty. Może zawierać
mleko,
jaja i
seler.Najbardziej zniechęca mnie do kupna tego sosu obecność tłuszczu
palmowego. Składa się on w 50% z nasyconych kwasów tłuszczowych, które zatykają nasze tętnice. W przepisie mamy jeszcze dodać 2 łyżki
masła, czy ta ilość nasyconego tłuszczu by nie wystarczyła?
Imbir - całe 2,4%. Czy jesteśmy w stanie poczuć jego aromat i smak przy tak małej ilości?
Mąka pszenna - na pierwszym miejscu w składzie, czyli od razu widać, że sos składa się w połowie, albo i nawet w 3/4 z
mąki, a reszta to dodatki.Może ktoś powiedzieć, że opakowanie takiego sosu waży tylko 18g, więc w porównaniu do całości ilość tych niezdrowych składników jest bardzo mała. Zgadzam się, ale pytam się po co mam korzystać z takiego sosu, kiedy
mogę zrobić go sama z łatwo dostępnych produktów? Po pierwsze będzie smaczny, a po drugie mimo wszystko zdrowszy.Przepis na odpowiednik:2 łyżki
masła bądź
oleju rzepakowego (tłuszcze nasycone zawarte w 2 łyżkach
masła dostarczą nam 10g kwasów nasyconych (norma to ok. 22g), więc jeśli nasza dieta nie obfituje w te tłuszcze wybrałabym
masło, ponieważ nada charakterystycznego smaku)1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżeczka
miodu lub
cukruodrobina
soku z cytrynyszczypta
pieprzu i
soliI dopiero teraz
mogę szczerze powiedzieć: Smacznego!