Wykonanie
21 maja 2015Składniki:500g.
mięsa mielonego drobiowego1/2 główki
młodej kapusty1
marchewka1
cebula1
jajko1/2 szklanki
wywaru mięsnego ( miała domowy z
gotowania wieprzowiny)3 kromki
chleba namoczone w
mleku i odciśnięte1/2 szklanki
bułki tartej + do panierowania2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
kopru1 łyżka
ziół prowansalskichsól ,
pieprz2 łyżki
masła śmietankowegoolej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno ,
marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę.W garnku rozgrzewamy
masło , dusimy warzywa do momentu aż zmiękną.Do miski przekładamy
mięso , uduszone warzywa oraz resztę składników (
jajko , kromki
chleba ,
bułkę tartą ,
zioła i
przyprawy. Wlewamy
wywar mięsny)Wyrabiamy rękoma masę.Dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, każdego obtaczamy w
bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy
olej , smażymy kotlety na rumiano z obu stron.Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.SmacznegoPost navigation← Tortille z grillowaną
piersią kurczaka , warzywami i sosami. Domowy , pyszny fast-food.Kremowa zupa z mnóstwem
kopru i tartych warzyw.Jedynymi większymi w niej kawałkami są
ziemniaki. →