ßßß

Przygotowanie:Farsz:Ziemniaki obrać,umyć ,pokroić na mniejsze kawałki ugotować do miękkości, odcedzić zostawić do wystudzenia.Bób umyć , gotować ok 10 min. aż skórka dobrze się pomarszczy ,odcedzić , odczekać aż przestygnie, obrać ze skórki.Ziemniaki wraz z bobem oraz serem białym i przyprawami przepuścić dwu krotnie przez maszynkę bądź przecisnąć przez praskę.Boczek oraz cebulę pokroić w małą kostkę , usmażyć na rumiano.Do masy ziemniaczanej dodać zawartość patelni oraz mleko, wymieszać dokładnie ( spróbować , ew doprawić do smaku)Ciasto:Wszystkie składniki zagnieść dokładnie razem aż powstanie gładkie , elastyczne ciasto.Ogrywać po kawałku , wałkować cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką , wykrawać szklanką/kufelkiem kółka , na każdy nakładać czubatą łyżkę farszu , zlepić pieroga , zwijając brzegi które utworzą falbankę.Czynność powtarzać do końca składników.W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju , wrzucać pierogi porcjami , gotować do wypłynięcia.Wyjmować pierogi łyżką cedzakową.Przed podaniem polać stopionym masłem ,samym lub z bułką tartą.Do farszu możemy także dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku , smacznego