Wykonanie
Składniki:Składników starcza na 250-300 pierogów , zależy od wielkości wykrawanych kółekCisto:1kg
mąki pszennej+ do posypania stolnicy ( ja miałam poznańską , bardzo dobrze się nią pracuję)1 szklanka
mleka w temp. pokojowej
woda letnia , tyle ile jeszcze
mąka pochłonie ok.1 szklanki2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliFarsz:2 kg.
młodych ziemniaków1 kg.świeżego
bobu + 3 gałązki
kopru500g.
chudego boczku wędzonego250g.
chudego sera białego3
cebule1 i 1/2 szklanki
mleka1 łyżka
soli i
pieprzu1 łyżeczka
chilimasło do polania pierogów przed podaniem


Przygotowanie:Farsz:
Ziemniaki obrać,umyć ,pokroić na mniejsze kawałki ugotować do miękkości, odcedzić zostawić do wystudzenia.
Bób umyć , gotować ok 10 min. aż skórka dobrze się pomarszczy ,odcedzić , odczekać aż przestygnie, obrać ze skórki.
Ziemniaki wraz z
bobem oraz
serem białym i
przyprawami przepuścić dwu krotnie przez maszynkę bądź przecisnąć przez praskę.
Boczek oraz
cebulę pokroić w małą kostkę , usmażyć na rumiano.Do masy ziemniaczanej dodać zawartość patelni oraz
mleko, wymieszać dokładnie ( spróbować , ew doprawić do smaku)Ciasto:Wszystkie składniki zagnieść dokładnie razem aż powstanie gładkie , elastyczne ciasto.Ogrywać po kawałku , wałkować cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym
mąką , wykrawać szklanką/kufelkiem kółka , na każdy nakładać czubatą łyżkę farszu , zlepić pieroga , zwijając brzegi które utworzą falbankę.Czynność powtarzać do końca składników.W garnku zagotować
wodę ze szczyptą
soli i odrobiną
oleju , wrzucać pierogi porcjami , gotować do wypłynięcia.Wyjmować pierogi łyżką cedzakową.Przed podaniem polać stopionym
masłem ,samym lub z
bułką tartą.Do farszu możemy także dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku , smacznego