ßßß Cookit - przepis na Ruskie z bobem i mlekiem

Ruskie z bobem i mlekiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Składników starcza na 250-300 pierogów , zależy od wielkości wykrawanych kółek
Cisto:
1kg mąki pszennej+ do posypania stolnicy ( ja miałam poznańską , bardzo dobrze się nią pracuję)
1 szklanka mleka w temp. pokojowej
woda letnia , tyle ile jeszcze mąka pochłonie ok.1 szklanki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
2 kg.młodych ziemniaków
1 kg.świeżego bobu + 3 gałązki kopru
500g.chudego boczku wędzonego
250g. chudego sera białego
3 cebule
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka soli i pieprzu
1 łyżeczka chili
masło do polania pierogów przed podaniem
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki obrać,umyć ,pokroić na mniejsze kawałki ugotować do miękkości, odcedzić zostawić do wystudzenia.
Bób umyć , gotować ok 10 min. aż skórka dobrze się pomarszczy ,odcedzić , odczekać aż przestygnie, obrać ze skórki.
Ziemniaki wraz z bobem oraz serem białym i przyprawami przepuścić dwu krotnie przez maszynkę bądź przecisnąć przez praskę.
Boczek oraz cebulę pokroić w małą kostkę , usmażyć na rumiano.
Do masy ziemniaczanej dodać zawartość patelni oraz mleko, wymieszać dokładnie ( spróbować , ew doprawić do smaku)
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie razem aż powstanie gładkie , elastyczne ciasto.
Ogrywać po kawałku , wałkować cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką , wykrawać szklanką/kufelkiem kółka , na każdy nakładać czubatą łyżkę farszu , zlepić pieroga , zwijając brzegi które utworzą falbankę.
Czynność powtarzać do końca składników.
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i odrobiną oleju , wrzucać pierogi porcjami , gotować do wypłynięcia.
Wyjmować pierogi łyżką cedzakową.
Przed podaniem polać stopionym masłem ,samym lub z bułką tartą.
Do farszu możemy także dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku , smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/bob-pamietam-za-dziecinstwa-jako-male-nie-dobre-cos-postanowilam-sobie-przypomniec-ich-smak-i-te-cos-okazalo-sie-juz-teraz-pyszne-dzis-proponuje-oryginalne-pierogi-ciasto-jest-delikatne