Wykonanie
Przepyszne
młode ziemniaki duszone w białej,
młodej kapuście z
porem. Delikatne , syte danie z nutą ostrości jako samodzielny posiłek lub dodatek do
mięs lub
sadzonego jajka.


Składniki:1 kg małych ,
młodych ziemniaków1 mała główka
młodej kapusty1
młody por – biała część1/2 pęczka
kopru2 łyżki
masła klarowanego
sól ,
pieprzszczypta
chiliPrzygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku , odcedzić.
Pora przekroić na pół , dokładnie opłukać , pokroić w pół plastry.
Kapustę poszatkować.W garnku rozgrzać
masło , przesmażyć
pora z
kapustą aż zwiędną ,podlać
wodą do wysokości warzyw.Po 10 min duszenia dodać
ziemniaki oraz
koper , doprawić
solą ,
pieprzem chili.Składniki delikatnie wymieszać , dusić do całkowitej miękkości.Podawać gorące np. z kwaśną
śmietaną ,
maślanką lub jako dodatek do
mięs.







Smacznego