Wykonanie
Pachnąca
koprem i
kminkiem zupa z
ziemniakami. Może nie najładniejsza, ale dla mnie, miłośniczki i
kopru i
kminku - świetna! Aby można było cieszyć się nią cały rok, warto
koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego,
mięsnego wywaru.

składniki500 g
ziemniaków ( u mnie
młode )ok 1,5 l
bulionu z kostki lub rosołułyżka
kminkupęczek
kopru1/2 pęczka
koperku ( część odłożyć do posypania zupy)mały
por, tylko biała część3 łyżki
śmietany 18%łyżka
masłasól,
pieprz do smakuprzygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty
por pokroić w półplasterki.Do garnka z
bulionem włożyć
koper, dodać
kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie
koper usunąć, dodać
ziemniaki i
por,
koperek. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż
ziemniaki będa miękkie. Po ugotowaniu,
ziemniaki lekko rozgnieść praską do
ziemniaków, dodać
masło. Do kubeczka wlać
śmietanę. Do
śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Doprawić
solą i
pieprzem, do smaku. Zupę podawać posypaną świeżym
koperkiem. Smacznego!
