Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam zaproponować mój przepis na Tiramisù.Początki Tiramisu nie do końca są pewne, każdy region we Włoszech przepisuje sobie jego wynalezienie.ą o jego przynależność: Toskania, Piemontu i Wenecja Euganejska.Istnieje wiele legend na ten temat.Wersja oficjalna
mówi, że T iramisù powstało w XVII wieku w Sienie.Zostało stworzone przez cukierników toskańskich, którzy w oczekiwaniu na
przybycie wielkiego księcia Toskanii Cosimo de Medici, zdecydowali się na stworzenie tego wspaniałego deseru.Tort miał odzwierciedlać osobowość księcia, mia ł być słodki i smaczny, przygotowany z prostych składników ponieważ Cosimo kochał
słodycze i był chciwy.Tiramisù na początku nazwało się "zuppa del ducca" czyli "zupa księcia" na cześć Cosimo de Medici, który później rozpostrzenił przepis z Florencji, czyniąc go w ten sposób znanym w całych Włoszech.Legenda
mówi, że "zupa księcia" stała się ulubionym deserem szlachty, ponieważ przepisywano temu deserowi właściwości afrodyzjakowe i ekscytujące.Nieoficjalna wersja
mówi, że tiramisù wynalazł cukiernik w Turynie na cześć hrabiego Cavour Camillo Benso.Deser miał wspierać hrabiego w jego trudnym zadaniu - zjednoczenia Włoch.Wenecja także ma swoją wersję na temat:
mówi się, że Tiramisù powstało w restauracji "el Toulà" mieszczącej się w tym momencie w Treviso.Restauracja na początku mieściła się koło burdelu i
mówi się, że deser służył właśnie jako "tira mi su".Nazwa tiramisu to zlepek aż
trzech słów: Tira od Tirare oznacza ciągnąć, podrywać, me to mnie, a su to góra.Tiramisù więc będzie oznaczać pociągnij mnie do góry, albo "daj mi
kopa", "dodaj energii".Takie są legendy na temat tego deseru.Prawda jest taka, że we Włoszech trwa walka w sądzie włoskim o jego przynależność, i dopóki sąd nie zadecyduje, deser nie ma swojego twórcy.W tym momencie walczą o jego przynależność w sądzie trzy restauracje: Beccherie z Treviso, Roma di Tolezzo (w prowincji Udine) i Vetturino Pieris (w prowincji Gorizia).Znając s ą dy włoskie, to jeszcze sobie trochę powalczą.Przepis, który Wam podaje, robię od 20 lat, tak nauczyłam się robić Tiramisù gdy przyjechałam do W ł och i pracowałam na początku w restauracji.Zapraszam ;-)

Składniki na 12 salaterek:Podaje Wam przepis na porcje pojedyncze w salaterkach. Gdy robię tort zmieniam trochę składniki.Za jakiś czas podam wam przepis na tort tiramisù.Gdy robię Tiramisù w salaterkach to mrożę i kiedy mam ochotę na tiramisù, wyciągam 2 godziny przed zjedzeniem z zamrażarki.500 g
sera mascarpone6
jajek400 g savoiardi, pavesini czy
amaretti(klasyką są savoiardi lub pavesini,
amaretti dodają specyficznego smaku)200 ml
śmietany kremówki( gdy robię tort nie dodaję
śmietany)300 g
cukrutak na oko 500 ml
kawy mocnej100 ml
likieru( tu zależy od Waszego wyboru, zazwyczaj jest nim
Amaretto Disaronno. Ostatnim czasy dodaję
likier kawowy Borghetti.)gorzkie
kakaoPrzygotowanie:Zaparzamy
kawę. Gdy już będzie zrobiona wlewamy do głębokiego talerza i dodajemy
likier( według naszego gustu).
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Wkładamy
białka do lodówki.Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę i wkładamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z
cukrem.

Następnie dodajemy powolutku do nich
serek mascarpone.

Następnie dodajemy ubitą
śmietanę kremówkę.

Na samym końcu powolutku dodajemy ubite
białka.Zaczynamy komponować Tiramisù.Pojedynczo
biszkopty zanurzamy na moment w
kawie. Układamy na dnie salaterki, zakrywając całe dno.

Smarujemy kremem, ja zazwyczaj dodaje 2 -3 łyżki kremu. Wszystko zależy jakiej wielkości mamy salaterki. Posypujemy przez sitko
kakao, tak by krem był zakryty
kakao.

Układamy drugą warstwę powtarzając nasączaniem
biszkoptów,

układaniem kremu

i posypywaniem
kakao.Deser wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.Deser podajemy schłodzony.Warto wiedzieć!Gdy dodajemy
białka, dodajemy tylko pianę. Po odstaniu mogą zostawić trochę płynów.Nie dodajemy płynów!Nie moczymy
ciastek za długo w
kawie, inaczej po odstaniu, na dnie salaterki pojawi nam się
kawa.Najczęstszym błędem jest moczenie wszystkich
ciastek na raz.ć
śmietany kremówki, wyjdzie krem bardziej gęsty, no i mniej salaterek.Różnice w Tiramisù to zazwyczaj
ciastka,
likier i niektórzy nie używają
białek.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTiramisùIngredients for 12 glasses:500g
mascarpone cheese6 eggs400 g savoiardi or pavesini or
amaretti200 ml whipping cream300 g sugar500 ml strong coffee100 ml of liquorbitter cocoaPreparation:Separate the eggs into 2 bowls. Beat the egg white with the salt until texture like a shaving foam.Add the sugar to the egg yolk, beat until light in color and fluffy.Whip the cream fondant stiff. Add the sugar to the egg yolk, beat until light in color and fluffy (when you take the beater out, ribbons should fall down and remain on the surface for some
time).Add the
mascarpone continuously to the egg yolk mixture until well mixed (there should be no clumps). Fold the whipped cream carefully into the
mascarpone cream with a spatula.Fold the egg whites carefully into the
mascarpone cream with a spatula.
Pour the liqur and the
espresso into a deep dish.Take 12 glasses. Dip 1-2 sponge fingers in the coffee mixture and put them in the bottom of each glass.Add a layer of cream to each glass. Sprinkle with thick layer of cocoa powder.Repeat the procedure. In total you want 2 layers, ending with the cream.Put the glasses in the fridge for at least 3 hours, but it tastes much better after resting for the whole night in the fridge!Before serving, take out the tiramisu and sprinkle the cocoa powder with a
fine sieve on the 12 glasses.Enjoy!