Wykonanie
To podobno ulubiony deser Włochów, serwowany w upalne dni. Można go podawać w pucharkach lub dużych kieliszkach do
wina. Jeśli zrobicie go w większym szklanym naczyniu, tak jak ja, musicie ostrożnie go wyjmować, ponieważ deser jest dość luźny.Na rodzinne „przyjęcie” urodzinowe pasuje idealnie.
Składniki:750 g
serka mascarpone, schłodzonego4 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnieduża paczka okrągłych
biszkoptów3 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej
kawy50 ml
likieru Amarettokakao do oprószeniaWszystkie składniki powinny być schłodzone.Zaparzyć
kawę, i pozostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodać
mascarpone i delikatnie i nie długo zmiksować, aż do połączenia mas. Dodać kieliszek
likieru Amaretto. Ubić pianę z
białek, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą z masą
serową.
Biszkopty wyłożyć do szklanego naczynia lub pucharków. Za pomocą łyżki stołowej wlewać
kawę na
biszkopty, by nią nasiąkły.
Potem wyłożyć na nie warstwę
sera.Na
ser położyć kolejną warstwę
biszkoptów nasiąkniętych
kawą i kolejna warstwę
sera. Tak do wyczerpania
ciastek i masy.Wstawić do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem deseru oprószyć go
kakao za pomocą sitka.
SMACZNEGO!