Wykonanie
Od zawsze jestem wielką fanką ciast z kremami z
mascarpone … ale tiramisu przechodzi samych siebie. Jest idealnie kremowe, pachnie
kawą i
kakaem. Uwielbiam i oczywiście bardzo, ale to bardzo polecam każdemu kto jeszcze nie próbował.Składniki:750 g
serka mascarpone, schłodzonego4 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie2 paczki podłużnych
biszkoptów3 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej
kawykakao do oprószenia50 ml
likieru AmarettoPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodać
mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas. Dodać kieliszek
likieru. Ubić pianę z
białek, delikatnie wymieszać z masą
serową.Zaparzyć
kawę, przestudzić.
Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków.
Kawę wylewać łyżką na
biszkopty, by nią nasiąkły.Na
biszkopty wyłożyć warstwę
sera. Przerw
między biszkoptami nie wypełniać okruszkami.Na
ser ponownie wyłożyć
biszkopty, namoczyć
kawą. Nałożyć drugą warstwę
sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.Przed podaniem oprószyć ciemnym i gorzkim
kakao. Najlepiej smakuje w towarzystwie
espresso.