Wykonanie
Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw
biszkoptów nasączonych mocną
kawą, na którą nakłada się warstwy kremu z
serka mascarpone, a całość posypuje
czekoladą lub
kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do
kawy espresso, a we Włoszech w upalne dni na drugie śniadanie :-). Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich, i według mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwować w pucharkach lub jeść łyżką z niewielkiego naczynia, ponieważ jest dość luźny. Bardzo polecam!Składniki:750 g
serka mascarpone, schłodzonego4 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie2 paczki podłużnych
biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne
biszkopty)3 łyżki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej
kawy; wystudzonej
kakao do oprószenia50 ml
likieru amarettoWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówkami miksera do ubijania piany z
białek) na jednolitą, kremową i jasną masę. Dodawać
mascarpone, w kilku turach, miksując do połączenia. Dodać kieliszek
likieru, zmiksować.W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z
białek, następnie delikatnie wymieszać z masą
serową.
Kawę zaparzyć, przestudzić.
Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków.
Kawę wylewać łyżką na
biszkopty, by nią nasiąkły (ewentualnie można w niej moczyć
biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią). Na
biszkopty wyłożyć warstwę
sera. Przerw
między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być
ser). Na
ser ponownie wyłożyć
biszkopty, które nasączyć
kawą. Nałożyć drugą warstwę
sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc - masa będzie długo tężała.Przed podaniem oprószyć
kakao.Smacznego :-).