Wykonanie


Pieczona owsianka z
marchewką. Mówienie, że jest to prawie ciasto
marchewkowe owsiane byłoby może pewnym nadużyciem, a może nie? Propozycja na weekendowe śniadanie. Będziecie zaskoczeni, bo to jest dobre - oczywiście, jeśli jesteście fanami owsianki. Szczególnie smaczna jest chrupiąca i słodka posypka. Masa jest jak gotowana owsianka ;) tylko mocno przyprawiona korzennie.Oryginalny przepis pochodzi ze wspaniałego bloga GreenKitchenStories, ale ja posłużyłam się wersją zmodyfikowaną ze strony ammniam.pl (zajrzyjcie tu koniecznie). Robiłam z połowy porcji, poniżej podaję takie właśnie proporcje.Baked Carrot
Cake Oatmeal(2-3 duże porcje
śniadaniowe, albo 4-5 jeśli mało jesz albo np. pijesz jeszcze zielony koktajl)Składniki:1 szklanka zwykłych
płatków owsianych1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuziarenka wyłuskane z połowy małej
laski wanilii1/8 łyżeczki mielonego
kardamonu1/8 łyżeczki mielnej
gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki
imbiru w proszkumała szczypta
soli100g drobno startej obranej
marchewki30 g
rodzynekskórka starta z 1/4
pomarańczy (tylko pomarańczowa część) - uprzednio wyszorowanej i sparzonej1 płaska łyżka (15 ml) zmielonego
siemienia lnianego (nasion lnu) + 35-40 ml ciepłej
wody1,5 łyżki
syropu klonowego* (pominęłam, ale warto dać)1 szklanka
mleka zwykłego lub roślinnego1 łyżka soku z
pomarańczyew. tłuszcz do wysmarowania foremek albo papier do pieczeniaPosypka:1/2 szklanki (90 g)
orzechów włoskich, posiekanych50 g
ziaren słonecznika,3 łyżki
syropu klonowego*dodatkowo do podania:
jogurt naturalny albo kokosowa
bita śmietana*Można zastąpić np.
miodem, albo
syropem z agawy, ale rzeczywiście
syrop klonowy jest tu strzałem w dziesiątkę, smakuje karmelowo.Wykonanie:
Siemię lniane zalać ciepłą, przegotowaną
wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut.Przygotować pozostałe składniki.Piekarnik włączyć na grzanie góra-dół, 180 °C.Naczynie żaroodporne lub blaszkę do pieczenia (użyłam keksówki o wymiarach dolnych 26 cm dł. x 8 cm szer.) posmarować
olejem kokosowym lub innym tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać ze sobą
płatki owsiane,
przyprawy,
marchew,
rodzynki i skórkę z
pomarańczy.W drugiej misce wymieszać
mleko, sok z
pomarańczy,
syrop klonowy i papkę z
siemienia lnianego. Ja to dokładnie zmiksowałam, bo papka z siemienia była bardzo gęsta.W trzeciej misce połączyć ze sobą
pestki słonecznika, posiekane lub przemielone przez sekundę lub dwie w malakserze
orzechy włoskie wraz
syropem klonowym i dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne/ blaszkę napełnić mieszaniną owsiano-
marchewkową; za pomocą dłoni lub łyżki docisnąć całość do dna. Zalać delikatnie
mlecznym płynem - pokryje on całość masy owsiano-marchewkowej.Na wierzchu rozprowadzić równomiernie mieszaninę
orzechów i
ziaren słonecznika, wyrównać.Tak przygotowaną owsiankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut, do momentu, aż wierzch owsianki ładnie się przyrumieni.Następnie wyjąć owsiankę z piekarnika i odstawić na 10-15 minut, aby chwilę "odpoczęła".Po tym czasie można zabrać się za pałaszowanie. Można podawać ją z
jogurtem lub z
kokosową bitą śmietaną. Ja podawałam jeszcze z cząstkami
pomarańczy (która zostanie Ci po starciu skórki i wyciśnięciu łyżki soku).


Spodobało ci się? Polub mnie