Wykonanie

Szybkie danie z
makaronem i
mięsem mielonym, które przygotujesz w 15 minut.Gotowe możesz posypać tartym
serem i wstawić na chwilę do piekarnika i masz zapiekankę :DQuick meal with pasta and minced meat in just 15 minutes.When it's ready you can sprinkle with grated cheese and place in the oven for a while and you have a pasta bake :D

Składniki :* 130 g ulubionego
makaronu ( u mnie penne ),* 1 łyżka
oliwy,* 1
cebula, potrojona w dużą kostkę,* 4 duże
pieczarki, pokrojone w plasterki,* 2
łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki,* pół szklanki mrożonego
groszku,* 250 g
mięsa mielonego,*
sól,
pieprz,* 100 ml
mleka,* 25 g
mąki,* 30 g tartego
parmezanu,* 2 łyżki
natki pietruszki posiekanej,* tarty
ser żółty ( do posypania ),Ingredients:* 130g of your favorite pasta ( I've used penne),* 1 tbsp
olive oil,* 1 onion, cut into large cubes,* 4 large mushrooms, sliced,* 2
celery sticks, sliced,* half cup of frozen peas,* 250 g minced meat,* salt, pepper,* 100 ml milk,* 25 g
flour,* 30 g grated
Parmesan cheese,* 2 tbsp chopped parsley,* grated cheese (for sprinkling)

Przygotowanie :
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.W
między czasie na patelni rozgrzej łyżkę
oliwy, podsmaż lekko
cebulę, dodaj
pieczarki i
seler naciowy i smaż około 3 minut, dodaj
groszek i smaż kolejne 5 minut. Odłóż warzywa na bok.Na tej samej patelni podsmaż
mięso do czasu aż nie będzie surowe ( około 5 minut ), przpraw do smaku
solą i
pieprzem.W szklance zmieszaj
mleko,
mąkę, tarty
parmezan i
natkę pietruszki, dodaj szczyptę
soli i
pieprzu.Do
mięsa dodaj warzywa i odcedzony
makaron, wymieszaj.Zalej sosem ( w razie gdyby był za gęsty dodaj trochę gorącej
wody), dokładnie wymieszaj i zagotuj.Podawaj od razu lub przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch
serem i zapiekaj w 180 stopniach do czasu aż
ser się ładnie roztopi.Smacznego !Preparation:Cook pasta al dente in salted water.In the meantime heat tablespoon of
olive oil in a pan, lightly fry the onion add the mushrooms and
celery and cook for about 3 minutes, add the peas and cook another 5 minutes. Set vegetables aside.On the same pan fry the meat until is done (about 5 minutes),season to taste with salt and pepper.In cup mix milk,
flour, grated
parmesan and parsley, add pinch of salt and pepper.Mix vegetables with meat and drained pasta.
Pour sauce (in case it's too thick add a little hot water), stir well and bring to the boil.
Serve immediately or place them into a casserole dish, sprinkle with cheese and bake at 180 degrees until cheese is nicely melted.Enjoy it!